SEBIJA IZETBEGOVIĆ SAMA SEBE SAPLIĆE, SAMA SEBE OTPLIĆE: Da li je sporan i zagrebački postdiplomski studij direktorice Izetbegović, kojeg je okončala nakon rata u Sarajevu?!

Direktorica Izetbegović je ostala pri tvrdnji da je doktor Asim Kurjak bio mentor njenog doktorata (odbranjenog 2000. godine), da za to ima 300 svjedoka, a objasnila je i vrstu i sadržaj svog angažmana tokom boravka u Zagrebu. 

  • Politika

  • 25. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 14

Profesorica i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je nakon dužeg oklijevanja odlučila odgovoriti na tvrdnje doktor Asima Kurjaka iznesene na Face TV kada je demantirao bilo kakvu vezu sa njenim postdiplomskim i doktorskim studijima koje je, prema njenim ranijim tvrdnjama obavila tokom boravka u Zagrebu na početku rata u Bosni i Hercegovini.

UGRIZ KURJAKA

Direktorica Izetbegović je ostala pri tvrdnji da je doktor Asim Kurjak bio mentor njenog doktorata (odbranjenog 2000.godine), da za to ima 300 svjedoka, a objasnila je i vrstu i sadržaj svog angažmana tokom boravka u Zagrebu. 

"Nijedan dan specijalizacije nisam radila u Zagrebu", objasnila je ona u razgovoru za N1 tvrdeći da je zapravo dok se liječila u Zagrebu obilazila pojedine klinike iz znatiželje, gotovo kao slučajna prolaznica, a ne specijalizantica. To je, također, tvrdio i profesor Asim Kurjak. On se prisjetio da su on i njegovi suradnici Sebiju Izetbegović "uključili u neke naše zdravstvene rasprave i gledala je naše pogone. Ja sam njen razvoj dalje pratio, ali nekakve direktne edukacijske forme da je kod mene studirala, nije bilo".

Šta je onda Sebija Izetbegović stvarno radila i čime se bavila tokom ratnog boravka u glavnom gradu Hrvatske, ako nije specijalizirala, niti se sistemski educirala. Možda se dio odgovora krije u molbi koju je Sebija Izetbegović uputila Vijeću za naučnoistraživački i postdiplomski studij Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Molba je napisana 19. avgusta 1994. godine, u njenom zaglavlju stoji da je pisana u Sarajevu, premda, se u to vrijeme, prema svim poznatim činjenicama, podnositeljica molbe nalazila u Turskoj, gdje je odselila nakon odlaska iz Zagreba.

Doktorica Izetbegović moli da joj se "prizna status studenta postdiplomske nastave".

Podnositeljica ove molbe, doktorica Izetbegović, objašnjava i ilustrira svoj akademski status u tom trenutku sljedećim činjenicama.

"Upisala sam studij postdiplomske nastave 02.03.1993. godine na Sveučilištu u Zagrebu - Medicinski fakultet. Kompletna nastava, predavanja, vježbe i konsultacije, kao i i ispiti provedeni su na engleskom jeziku", piše dr. Izetbegović.

No, kako dalje navodi, "na žalost, zbog političkih prilika morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno četrnaest ispita".

Zbog svega toga ona moli "da mi omogućite polaganje preostalih ispita, te izradu magistarskog rada".

Uz molbu je, navodi, priložila "index sa postidplomske nastave i kratku biografiju".

KO JE REKAO "POSTDIPLOMSKI"?

U sve druge kontroverze oko akademske karijere Sebije Izetbegović odjednom dodatnu zabunu unosi i njen postidplomski studij u Zagrebu, kojeg do sada nije pominjala. Podsjetimo na njene današnje riječi o tome šta je radila u Zagrebu, ako već nije specijalizirala: "Učila sam na klinici"..."što nije pridonijelo mojoj specijalizaciji, riječ je o edukaciji koju sam stjecala da ne bih gubila vrijeme".

alt

Što će reći da je dr. Sebija Izetbegović tokom relativno kratkog boravka u Zagrebu skoro iz dokolice, odnosno znatiželje, upisala postidiplomski studij kao od šale položila deset ispita (na engleskom jeziku), a onda ju je u polaganju preostala četiri ispita osujetila "politička situacija".

alt

Uglavnom, stvar sa njenim postidiplomskim studijem okončana je sretno nepune dvije godine nakon što je Sebija Izetbegović podnijela molbu, 5, juna 1996.godine. Tada joj Dekanat Medicinskog fakulteta u Sarajevu izdaje uvjerenje da je "položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz OSNOVA MEDICINSKIH ISTRAŽIVANJA -EKSPERIMENTALNA MEDICINA Medicinskog fakulteta u Sarajevu".

Uvjerenje je potpisao dekan Medicinskog fakulgteta Prof. dr. Nedžad Mulabegović, kasnije istankuti politički i društveni aktivista blizak Stranci demokratske akcije, jedno vrijeme i predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, parastranačkog tijela SDA.

Nije baš najasnije nekoliko stvari vezanih za postidiplmski studij doktorice Izetbegović. Prvo, kada se Sebija Izetbegović vratila iz Turske u Sarajevo ? Kada je polagala preostala četiri ispita koje u Zagrebu nije stigla položiti zbog "političke sitacije". Zašto je to sve okončano dvije godine nakon podnošenja mollbe? Postoje li igdje, u Sarajevu, ili Zagrebu, neki dokazi o položenih deset ispita koje do sada nije javno pominjala.

Profesorica Medicinskog fakulteta dr. Zehra Dizdarević, bivša ministrica zdravlja u Kantonu Sarajevo je prošle godine u razgovoru za medije gotovo ekpslicitno kazala da je za priznavanje postidplomskog Sebije Izetbegović "prijateljski pritisak" na neke njene kolege vršio direktoricin svekar Alija Izetbegović.

I konačno, najvažnije pitanje: pobogu, zašto je sve što je povezano sa tom osobom, direktoricom Izebtegović, uvijek tako komplicirano, zagonetno, nedorečemno, konspirativno, netransparentno, sumnjivo. Da li je kako ona tvrdi riječ o zavjeri ljubomornih na njen uspjeh, ili ipak ima nešto i do nje?!

(S.A.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...