"NAPETO I EKSPLOZIVNO": Amerikanci zabrnuti zbog porasta napetosti na armensko-azerbejdžanskoj granici…

Armenija i Azerbejdžan sukobili su se u jesen 2020. u munjevitom ratu za kontrolu separatističke regije Gorskog Karabaha, u kojem je poginulo 6.000 ljudi.

  • Svijet

  • 28. Maj 2021  28. Maj 2021

  • 0

Sjedinjene Države izrazile su u četvrtak "zabrinutost" zbog pogoršanja stanja na armensko-azerbejdžanskoj granici, napose zbog toga što su snage Bakua zarobile armenske vojnike, čije oslobađanje traži Washington.

Azerbejdžan je u četvrtak ujutro zarobio šest armenskih vojnika, objavila su ministarstva obje zemlje. Armenija je rekla da su njeni vojnici obavljali inženjerske zadatke u armenskoj regiji na granici s Azerbejdžanom,

"Pozivamo obje strane da što prije riješe problem na miran način. Ujedno ponovo pozivamo Azerbejdžan da oslobodi sve ratne i druge zarobljenike te ga podsjećamo na obavezu humanog postupanja sa zarobljenicima u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima na snazi", napisao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Washington je poručio da svaki pokret u pograničnom području koje nije definirano, a dijeli dvije zemlje, smatra "provokacijom i nekorisnim" činom.

SAD je osudio svaku primjenu sile kako bi se nametnula linija razgraničenja i pozvao obje strane da se vrate na položaje koje su držale do 11. maja, to jest prije najnovijeg rasta napetosti.

Washington je na kraju izrazio spremnost da pomogne u naporima za smirivanje stanja.

Armenski premijer Nikol Pašinjan ocijenio je u četvrtak da je stanje "napeto i eksplozivno" na granici s Azerbejdžanom.

Armenija i Azerbejdžan sukobili su se u jesen 2020. u munjevitom ratu za kontrolu separatističke regije Gorskog Karabaha, u kojem je poginulo 6.000 ljudi.

Rat se završio porazom Erevana koji je Azerbejdžanu morao prepustiti teritorije koje je trideset godina kontrolirao i koji su bili sigurnosni pojas oko Gorskog Karabaha, koji je uglavnom ostao u rukama Jerevana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...