OVO NISTE ZNALI: Kako vožnja bicikla može produžiti život

Znate šta vam je činiti ukoliko želite izbjeći kardiovaskularne probleme, ali ovakva vrsta rekreacije donosi i druge blagodati. Prije 10 godina, na Tajvanu je provedeno istraživanje o životnim navikama, u kome je učestvovalo 400.000 ljudi.

  • Zdravlje

  • 28. Maj 2021  28. Maj 2021

  • 0

Ovo je sjajna vijest za sve one kojima je teško da uspostave rutinu vježbanja, a vjerovatno vam je odranije poznato da vožnja automobila često povlači višak kilograma.

Znate šta vam je činiti ukoliko želite izbjeći kardiovaskularne probleme, ali ovakva vrsta rekreacije donosi i druge blagodati. Prije 10 godina, na Tajvanu je provedeno istraživanje o životnim navikama, u kome je učestvovalo 400.000 ljudi.

Riječ je o procesu koji je trajao punih osam godina, a rezultati su pokazali da je 15 minuta vožnje bicikla na dnevnom nivou dovoljno da se životni vijek produži za tri godine. Interesantno je da se ispitanici nisu pokazali kao velike atlete, već, naprotiv, prepoznali su značaj umjerene, ali redovne rekreacije.

Druga studija, ovoga puta u Norveškoj, dala je sličan presjek stanja. Analizom dobivenog uzorka, istraživači su uočili da muškarci starosti između 70 i 80 godina, koji dnevno izdvoje pola sata za vožnju bicikla ili razgibavanje, žive duže, u prosjeku, pet godina.

Zamjena vožnje drugih prijevoznih sredstava za bicikl umanjuje šanse za infarkt i druge srčane probleme. Istraživanje, koje je realizirao "American Heart Association", pokazalo je da povećanje mišićne mase smanjuje mogućnost bolesti srca za čak 42 procenta, prenosi "Hayat".

Upražnjavanjem ove navike pravilno usmjeravate višak energije, što na kraju dana donosi miran san. Potvrda ove teze dolazi iz prakse, gdje su se osobe koje redovno voze bicikl ili bar vježbaju, pokazale bolje u pogledu sna, u odnosu na druge koje vode pretežno sjedilački način života.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...