ŠPIJUNSKI SKANDAL POTRESAO SVIJET: Oglasio se NATO, Jens Stoltenberg traži hitnu...

Rekao je da je slučaj bacio ružno svjetlo na Dansku, ali da je povjerenje u NATO ostalo netaknuto.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu na istragu dansko-američkog špijunskog skandala nakon izvještaja da su danske vlasti pomogle američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) da prisluškuju istaknutije europske političare.

“Zemlje uključene u slučaj saveznici su NATO-a i moraju se staviti sve činjenice na stol i otkriti šta se, zapravo, dogodilo”, rekao je Jens Stoltenberg za javnu Dansku radio-televiziju DR.

Rekao je da je slučaj bacio ružno svjetlo na Dansku, ali da je povjerenje u NATO ostalo netaknuto.

Istraživački novinari Danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima, poput NDR-a, WDR-a i "Sueddeutsche Zeitunga", otkrili su u nedjelju da je NSA, navodno, prisluškivala telefone vodećih političara uz pomoć softvera koji je stvorila danska vojna obavještajna služba FE.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi FE-a iz 2012. i 2014. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel također su tražili cjelovito objašnjenje od vlade u Kopenhagenu.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da nije bilo sistemskog nadzora saveznika te da ne vjeruje da su narušeni odnosi Danske s Njemačkom i Francuskom.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da su Sjedinjene Države izdale cjelovit pregled njihovog pristupa nadzoru u inozemstvu od tada te da je predsjednik Obama u to vrijeme izdao predsjedničku direktivu koja je na značajan način promijenila pristup SAD-a.

“Nastavit ćemo sarađivati s našim europskim saveznicima i partnerima na rješavanju svih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne sigurnosti”, rekla je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...