OD DANAS VRIJEDE NOVA PRAVILA U EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice...

Nova pravila osigurat će da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rješavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Bruxellesu.

  • Ekonomija

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 2

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU, morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja, kao što su putnički čekovi ili mjenice.

U Evropskoj komisiji navode da je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Od sutra će u EU biti primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina “neotkrivene” gotovine, prenose agencije.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura kada postoje naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti također mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primijete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...