BLISKE VEZE SA MOSKVOM: Bivša austrijska ministrica, imenovana danas za člana Nadzornog odbora "Rosnefta", a JEDNA ČINJENICA je veže i za Johanna Sattlera

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl postala je članica Nadzornog odbora ruske naftne kompanije "Rosneft", objavila je kompanija. Član tog 11-članog tijela je i bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, prenosi njemački "Spiegel".

  • Svijet

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 1

Karin Kneissl zadobila je međunarodnu pažnju kad je na svoje vjenčanje u južnoj Štajerskoj 2018. pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svijet su obišle fotografije na kojima Kneissl, odjevena u dirndrlicu, pleše sa Putinom.

Puno rasprave izazvalo je i to što se austrijska ministrica nakon plesa naklonila ruskom predsjedniku. Branila se da se Putin njoj prvi naklonio, a ona je u odgovor samo klecnula koljenima. Svadba je održana samo nekoliko mjeseci nakon afere "Skripal", koja je pogoršala odnose EU-a i Rusije, jer je niz europskih zemalja otkazao gostoprimstvo ruskim diplomatima u znak protesta protiv ruskog trovanja agenta Skripala u Britaniji.

Karin Kneissl (56) bila je austrijska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019. Na tu je poziciju izabrana kao nestranačka osoba, uz podršku krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ).

U maju 2020. objavljeno je da kao vanjska saradnica piše za rusku državnu agenciju "Russia Today". Predstavlja se kao energetska analitičarka. Vatrena je kritičarka EU, u prvoj kolumni za "Russia Today" pisala je o budućnosti mobilnosti, za koju je rekla da će se prije odvijati u Africi i Kini nego u Europi, punoj "industrijskih grobalja".

Bivša austrijska ministrica ide stopama bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera, koji se sa Putinom sprijateljio za vrijeme svog mandata, piše britanski "Guardian". Bivši kancelar član je Nadzornog odbora "Rosnefta" od 2017. godine. "Rosneft" je u većinski državnom vlasništvu, u 2019. zabilježio je promet od 80 milijardi eura i jedan je od najvećih poslodavaca u Rusiji sa oko 330.000 zaposlenih.

Nije poznato kolika će biti plaća Karin Kneissl. Za Schrödera je potvrđeno da prima godišnju plaću od 600.000 američkih dolara (492.000 eura).

Schröder, koji je gorljivo zagovarao projekt plinovoda Sjeverni tok, kojim se ruski plin isporučuje Njemačkoj, postao je šef odbora dioničara "Gazproma" u roku od nekoliko sedmica nakon što je otišao sa političke funkcije. Nakon toga, bio je na raznim funkcijama u "Gazpromu" i "Rosneftu".

U upravi "Rosnefta" su dva bivša šefa BP-a ("British Petrol"), Irac Bernard Looney i Amerikanac Bob Dudley. Glavni direktor "Rosnefta" je Igor Sechin, Putinov bliski saveznik skoro tri decenije.

Putinov dolazak na svadbu austrijskoj diplomatkinji nije donio bračnu sreću. Brak Karin Kneissl s biznismenom Wolfgangom Meilingerom ubrzo je propao, nakon što ga je optužila za fizičko nasilje.

Podsjećamo, Karin Kneissl se dovodi u vezu i sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom. Sattler je za šefa Delegacije EU u BiH zvanično kandidiran početkom 2019. godine, a imenovan u avgustu iste godine. U trenutku kada je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova kandidovalo Sattlera, na čelu Ministarstva je bila Karin Kneissl. 

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...