ANALITIČAR O PREPUCAVANJU MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: "Sa Pantovčaka se upire prstom u premijera da nije autentični HDZ-ovac..."

"Ako ćemo suditi po anketama, sve ovo nije naštetilo HDZ-u, a do predsjedničkih izbora ima još o-ho-ho vremena i ne zna se koji su planovi Zorana Milanovića. Ne vidim nekakav bonus niti za jednog niti za drugog."

  • Regija

  • 07. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 0

Javno prepucavanje predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika vlade Andreja Plenkovića u N1 studiju uživo komentarisao je Višeslav Raos, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"S jedne strane su u svim tim prepucavanjima otvorene neke teme koje nisu potpuno nevažne, tiču se vjerodostojnosti, je li netko bio privilegiran u ovom ili onom političkom sustavu, je li ova ili ona vlada činila to ili to. To je jedna dimenzija. Istovremeno, ti sukobi nas odmiču od onih tema gdje te dvije institucije moraju surađivati - vanjska politika, obrambena politika i djelomično sigurnosna politika. Mi sad možemo govoriti je li stil grozan ili nije, no kad razgrnete sve te jezične figure s obje strane, svašta je rečeno o čemu bi se dalo raspravljati i što nije irelevantno", rekao je Raos.

Od predsjednika Milanovića često dolazi poruka da premijer Plenković želi "kupiti" neku bolju političku prošlost.

"S Pantovčaka se upire prstom u premijera da nije autentični HDZ-ovac i da je po habitusu bio dio onog što se kolokvijalno zove 'crvena buržoazija', da je u ono vrijeme spadao u one privilegirane", kazao je Raos.

Raos kaže da niko ovdje ne dobiva političke bodove

Smatra da nijedna strana u ovome ne "bere" neke političke bodove.

"Ako ćemo suditi po anketama, sve ovo nije naštetilo HDZ-u, a do predsjedničkih izbora ima još o-ho-ho vremena i ne zna se koji su planovi Zorana Milanovića. Ne vidim nekakav bonus niti za jednog niti za drugog. Samo se postavlja pitanje je li ovo pravi forum za to, ne bi li trebali to razrješavati na nekoj drugoj razini", rekao je Raos.

Komentirao je i nedavne premijerove sukobe s medijima.

"Ključna je stvar da izabrani politički predstavnici polažu račune nama, građanima, javnosti, a onda posredno i medijima, a ne obrnuto. Mediji, pogotovo ne komercijalni, već privatni mediji ne smiju polagati račune vlasti. Oni ih polažu zakonodavcu, u smislu poštuju li zakone, ali tu stvar prestaje. Nije ugodno kada se bilo koji političar toliko bavi procjenom kako tko prezentira političke događaje. Plenković cijelo vrijeme ima istu argumentaciju, on smatra da su komercijalni mediji blagonakloni prema kandidatima lijevog centra i da će njihove nepodopštine drugačije doživjeti. Cijeli ovaj napad kao da ima cilj istjerati to na čistac", smatra Raos.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...