BIVŠI AMBASADOR U UN-u OTKRIVA: "Zapad ne dozvoljava Vučiću da govori na sjednici SB-a UN-a, KAŽNJAVA GA ZBOG..."

- Ne očekujem da će presuda Mladiću biti za jotu blaža od najteže, jer je to deo ukupne politike koju određene zemlje na zapadu sistematski gaje prema tzv. srpskom faktoru u jugoslavenskoj krizi, i Mladić ne može da bude izuzetak - kaže Jovanović.

  • Regija

  • 07. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 2

Bivši ambasador Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović očekuje da će na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će nekoliko sati nakon izricanja presude krvniku generalu Ratku Mladiću, biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove biti ponovljeni i osnaženi pritisci na Srbiju da izruči funkcionere SRS Vjericu Radetu i Petra Jojića.

On je rekao kako bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kome nije omogućeno da se uključi u onlajn u rad sjednice, mogao da iznese, navodno, mnogo toga što ne bi bilo prijatno za neke uši, pogotovo za zapadne i da zato i žele da to izbjegnu.

Kako kaže, ti pritisci su neprekidni, ali ovog puta mogu biti osnaženi zvaničnom izjavom SB za šta, kako ističe, nema pravnog osnova jer se Srbija obavezala na saradnju sa Haškim sudom kada su u pitanju optužbe za ratne zločine.

- U ovom slučaju, nisu optužbe za ratne zločine, već za nepoštovanje Haškog suda, što nije obuhvaćeno našom obavezom niti je "pokriveno" zakonom. Međutim, zapad bi hteo da svoje shvatanje suda ekstenzivno tumače i da ubace sve što im pada na pamet - kaže Jovanović za Tanjug.

- Ne očekujem da će presuda Mladiću biti za jotu blaža od najteže, jer je to deo ukupne  politike koju određenje zemlje na zapadu sistematski gaje prema tzv.srpskom faktoru u jugoslovenskoj krizi, i Mladić ne može da bude izuzetak - kaže Jovanović.

Ono što Jovanović nije rekao, a sasvim je očito, je to da zapadne zemlje kažnjavaju Vučića zbog nesaradnje sa Haškim trubunalom i izbjegavanjem da izruči dojučerašnje stranačke saradnike iz Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...