ŠTA SE DOGAĐA U TUZLANSKOM KANTONU: I ove godine nastavljena je tendencija smanjenja broja...

Protekla školska godina ostat će upamćena po brojnim barijerama zbog epidemiološke situacije. 

  • Društvo

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 0

U toku je upis učenika u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. I ove godine nastavljena je tendencija smanjenja broja učenika. Planom je omogućeno više mjesta nego što je stvarni broj onih koji završavaju osnovno obrazovanje.

Dajra je izabrala buduće zanimanje - veterinarski tehničar.

DAJRA HALILOVIĆ

"Upisala sam iz razloga što većina ljudi sada zapostavlja životinje. Imam veliko zanimanje prema tome od malena i jednostavno volim to."

Gimnazije nude više smjerova, a Hemijska škola u Tuzli među rijetkim, umjesto smanjenja, bilježi povećanje broja učenika. Novi smjer - hemijsko-tehnološki tehničar omogućit će učenicima obavljanje praktičnog dijela u lukavačkoj Fabrici sode.

ARIF ŠVRAKA, direktor Hemijske škole u Tuzli

"Oni učenici koji se pokažu i u teoretskom i u praktičnom dijelu rada, imat će zagarantovan posao. Riječ je o fabrici koja je vrlo stabilna.“

MIRZA JAHIĆ, direktor Gimnazije "Ismet Mujezinović" Tuzla

„Naše trenutno najaktuelnije zanimanje je zdravstvena gimnazija. Usljed povećanog interesa za obrazovanjem za medicinsku struku, naša škola obrazuje kadar koji vrši izuzetno kvalitetnu pripremu za upis medicinskih fakulteta.“

Ove godine, osnovnu školu završava 3.891 učenik, što je 184 učenika manje nego prethodne školske godine. Međutim, planom je obuhvaćeno oko 1.300 mjesta više nego što je stvarni broj učenika.

ELVIS BARAKOVIĆ, ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona

„Povećan broj u tom planu je nastao na osnovu plana svih škola. Mi smo se u planu upisa učenika trudili da na neki način zaštitimo rubne općine TK, da zaštitimo i neka deficitarna zanimanja.“

Protekla školska godina ostat će upamćena po brojnim barijerama zbog epidemiološke situacije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...