ADVOKAT ANTO NOBILO UOČI PRESUDE ZLOČINCU: "Ovo je ključno pitanje za Srbe u BiH, da li će se distancirati od zločina koje je počinio Mladić i njemu slični”

Kako je kazao, Njemačkoj je trebalo 115 godina da prizna počinjenje genocida u Namibiji.

  • Mini market

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 2

Advokat Anto Nobilo uoči današnje drugostepene presude ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kaže da je pitanje da li će političko vodstvo Republike Sprske smoći snage, sada ili u skorijoj budućnosti, da se distancira od genocida, od zločina koje je počinio Mladić.

Kakav će odnos prema ovoj presudi zauzeti vlast i javnost u Banjoj Luci i Beogradu? Smatrate li da će konačna presuda proizvesti efekt na društvo ili će samo biti mrtvo slovo na papiru?

“Za mene osobno je to najvažnije pitanje. Pitanje krivice Mladića, ja mislim da je to riješeno, bar ja ne dovodim to u pitanje. To je važno za neki osjećaj pravde, za obitelji žrtava, važno je i za Mladića i njegovu obitelj. U tom okviru se važnost te presude završava. Ključno pitanje je kakac će presuda imati efekt na cijelo društvo. To je ono što mi u pravu govorimo o generalnoj prevenciji. Kako će utjecati na druge da ne čine u budućnosti takva i slična djela. Tu dolazimo do bitnog problema, da li će Mladić za jedne biti heroj, za druge zločinac i to unutar iste države. Pitanje da li će političko vodstvo Republike Sprske smoći snage, sada ili u skorijoj budućnosti, da se distancira od genocida, od zločina koje je počinio Mladić i njemu slični, i da osudi te zločine. Isto pitanje je i kako će se Beograd zauzeti u odnosu na to. To je ključno pitanje i za samu BiH”, kazao je Nobilo gostujuću u "Danu uživo" na N1.

Kako je kazao, Njemačkoj je trebalo 115 godina da prizna počinjenje genocida u Namibiji.

“Rekao bih, prije svega, da je to ključno pitanje za Srbe u BiH, jer na njima je da iznjedre ispravan stav. Da se distanciraju od ratnih zločina, loših elemenata svoje prošlosti. Ljudi koji danas vode RS, koji žive u RS, a nisu učestvovali u tim zločinima, ne mogu biti odgovorni za te zločine. Mogu se identificirati s tim zločinima, a mogu i osuditi te zločine. To je sada jedno raskrižje i to je jako važno. I opet, po nekom mom općem znanju i iskustvu, ništa se neće dogoditi. Par dana će se pričati, vjerojatno će lideri RS zauzeti negativan stav prema presudi, osuđivat će presudu. Sjetimo se samo presude ‘petorci’. U Hrvatskoj je to podmetnuto pod tepih. Raspravljalo se sedam dana i niko više ništa ne spominje. Valja očekivati da će buduće generacije imati osuđujući stav. Njemačkoj je trebalo 115 godina da prizna da su napravili genocid u Namibiji i da ponude nekakvu odštetu. I ovdje se valja nadati da će neke buduće generacije zauzeti ispravan stav. Jer, to je važno zbog njih samih i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”, kazao je Nobilo, piše N1.

Danas konačna presuda

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora po deset od ukupno jedanaest tačaka optužnice. Osuđen je  zbog genocida (po jednoj tački), zločina protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločine (po četiri tačke). Nije osuđen za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Konkretno, oglašen je krivim i osuđen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Osuđen je i za progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...