AMERIKA UZIMA STVARI U SVOJE RUKE: Joe Biden proširio sankcije za političare na Zapadnom Balkanu…

Američki predsjednik Joe Biden izdao je saopštenje u kome se navodi da je proširena lista osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države i blokirana imovina zbog utjecaja na destabilizaciju na Zapadnom Balkanu.

  • Politika

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 3

Kako Biden nije naveo imena, počela je licitacija o kojim se osobama tačno radi.

U saopštenju se navodi da su u pitanju osobe koje prijete stabilizacionim procesima na Zapadnom Balkanu, a prema novim pravilima, njima se oduzima sva imovima na teritoriji Sjedinjenih Država i zabranjuje ulazak na teritoriju.

Situacija na teritoriji bivše Jugoslavije tokom protekle dvije decenije je složena i uključuje podrivanje poslijeratnih sukoba, kao i široko rasprostranjenu korupciju u mnogim institucijama na ovom području. Ovakav poredak predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici regiona, ocijenio je Biden.

Nove mjere Sjedinjenih Država obuhvataju sve osobe koje su odgovorne ili bile saučesnik u ugrožavanju mira, sigurnosti, stabilnosti i teritorijalnog integriteta bilo koje države ili područja na Zapadnom Balkanu. Ipak, odgovornima se smatraju i oni koji su kršili sporazume o regionalnoj sigurnosti i miru, što uključuje Prespanski sporazum, Ohridski okvirni sporazum, Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum.

Biden je poručio da područje Zapadnog Balkana mora poštovati zaključke visokog predstavnika i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

U tekstu izvršne naredbe navodi se da bilo kakav oblik korupcije nije dozvoljen, samim tim oni koji koriste državničke funkcije i moć, ali i lično bogatstvo, kako bi osigurali bolji položaj ili oštetili matičnu državu na bilo koji način, podliježu novim sankcijama.

Ova naredba je prvi put donesena 26. juna 2001. , a rok za obnovu bio je 26. juni ove godine. Biden je rokove ispoštovao, ali je još nepoznato o kojim se tačno osobama radi.

Pod sankcijama se već nalaze bivši predsjednik Albanije Sali Berisha, Milorad Dodik, Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...