ŠTA ĆE NA OVO REĆI PUTIN: Kina i Sjedinjene Američke Države složni, počinje nova era...

Dvije najveće svjetske ekonomije, kineska i američka, sukobljavaju se u mnogim pitanjima.

  • Svijet

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 0

Američki i kineski ministri trgovine razgovarali su telefonom i složili se da će promovirati zdrave trgovinske odnose i sarađivati kako bi se nadvladale nesuglasice, saopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo trgovine.

Obje su strane priznale važnost poslovne razmjene i komunikacije, navodi se u saopćenju objavljenom nakon razgovora kineskoga ministra Wanga Wentaa i američke ministrice Gine Raimondo. 

"Dogovorili su se da će promovirati zdravi razvoj trgovine i ulaganja te saradnje na pragmatičan način, kako bi se riješile nesuglasice", stoji u saopćenju.

Potpredsjednik kineske vlade Liu razgovarao je s američkom ministricom finansija Janet Yellen, a prošlog mjeseca je održao sličnu "iskrenu razmjenu gledišta" s američkom zastupnicom za trgovinu Katherine Tai.

Dvije najveće svjetske ekonomije, kineska i američka, sukobljavaju se u mnogim pitanjima, a američki Senat je ove sedmice prihvatio niz zakona kojima je cilj jačati sposobnost zemlje da konkurira kineskoj tehnologiji, što je izazvalo snažne kritike Pekinga.

U srijedu je, međutim, predsjednik Biden povukao niz Trumpovih uredbi o zabrani TikToka i WeChata te je od ministarstva trgovine zatražio da izradi analizu sigurnosnih rizika koje predstavljaju te i slične aplikacije.

(SB/Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...