NAPETO NA ISTOKU: Šest kineskih špijunskih balona uočeno na nebu –„Jedan je preletio otok…“

Mogućnost da Kina koristi balone za špijuniranje postala je globalno pitanje prošlog februara kada su Sjedinjene Države oborile, kako su rekli, kineski balon za nadzor.

  • Svijet

  • 22. Jan. 2024  

  • 0

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je u nedjelju otkrilo još šest kineskih balona koji su letjeli iznad Tajvanskog tjesnaca, od kojih je jedan preletio otok, što je najnoviji takav slučaj u nizu u posljednjih mjesec i po dana.

Tajvansko ministarstvo je ranije ovog mjeseca u oštro formuliranoj izjavi optužilo Kinu za ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa balonima i vođenje psihološkog rata protiv Tajvanaca, nekoliko dana prije izbora u Tajvanu 13. januara.

Kinesko ministarstvo odbrane, koje je prošli mjesec odbilo komentirati balone, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Kina tvrdi da je Tajvan njezin teritorij, unatoč oštrim protivljenjima vlade u Taipeiju.

Mogućnost da Kina koristi balone za špijuniranje postala je globalno pitanje prošlog februara kada su Sjedinjene Države oborile, kako su rekli, kineski balon za nadzor. Kina je rekla da je balon bio civilna letjelica koja je slučajno zalutala.

U posljednjem incidentu, koji je tajvansko ministarstvo otkrilo u ponedjeljak u svom dnevnom izvještaju o kineskim vojnim aktivnostima u posljednja 24 sata, rečeno je da je šest balona u nedjelju preletjelo osjetljivu centralnu liniju tjesnaca.

Međutim, samo je jedan prešao tajvanski otok, na njegovom južnom vrhu, prema karti koju je dostavilo ministarstvo.

Ostalih pet balona odletjelo je na sjever Tajvana, ali nisu preletjeli kopno, saopćilo je ministarstvo.

Svi su baloni krenuli prema istoku prije nego što su nestali, dodaje se.

Centralna crta Tajvanskog tjesnaca prije je služila kao neslužbena razdjelnica između Tajvana i Kine, ali kineski borbeni zrakoplovi, dronovi, a sada i baloni redovno lete preko nje.

Kina kaže da ne priznaje postojanje središnje linije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...