ZAVRŠEN SAMIT NATO-a U BRUXELLESU: Biden, Erdogan i Macron odlaze zadovoljni, Rusiji i Kini se ne piše dobro

Lideri država članica NATO-a završili su danas svoj sastanak na vrhu u Bruxellesu, na kojem su potvrdili ambiciozne planove za prilagodbu Saveza do 2030. godine.

  • Svijet

  • 14. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 1

PRVI BIDENOV SUMMIT

Ovo je bio prvi summit na kojem je učestvovao novi američki predsjednik Joe Biden, koji je doputovao u Europu s jasnom porukom da želi obnoviti i učvrstiti transatlantsko partnerstvo i saradnju, koji su bili prilično uzdrmani u mandatu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Mi, čelnici država ili vlada 30 saveznika u NATO-u, okupili smo se u Bruxellesu kako bismo potvrdili naše jedinstvo, solidarnost i koheziju te otvorili novo poglavlje u transatlantskim odnosima u vrijeme kada sigurnosno okruženje s kojim se suočavamo postaje sve složenije", kaže se u komunikeu, završnom dokumentu summita, napisanom na 50-ak stranica.

U dokumentu su kao izazovi navedeni agresivni potezi Rusije, svi oblici terorizma, potkopavanje međunarodnog poretka temeljenog na zajedničkim pravilima i demokraciji, uspon Kine, kibernetičke, hibridne i druge asimetrične prijetnje, uključujući kampanje dezinformiranja, sve sofisticiranije tehnologije, klimatske promjene i svemirske aktivnosti.

Provedba planova za rješavanje ovih izazova traži odgovarajuća sredstva, kako u kontekstu izdataka za nacionalnu obranu, tako i u kontekstu zajedničkog financiranja, navodi se u dokumentu.

Čelnici su složili da će povećati zajedničko financiranje od 2023. na temelju analize potreba. O konkretnim potrebama za dodatno financiranje razgovarat će se na sljedećem summitu iduće godine u Madridu.

Program reformi NATO-a do 2030. predviđa jačanje političkih konzultacija, jačanje obrane i odvraćanja, otpornost, tehnološku izvrsnost, zajedničke obrambene sposobnosti temeljene na zajedničkim pravilima, osposobljavanje i podršku partnerima, razvoj novog strateškog koncepta koji će biti potvrđen na summitu u Madridu i rješavanje pitanja utjecaja klimatskih promjena na sigurnost.

MACRON O RAZGOVORU SA ERDOGANOM

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je dobio uvjeravanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da želi da svi strani plaćenici napuste libijski teritorij što prije moguće.

"Složili smo se da ćemo raditi na povlačenju (stranih plaćenika). To ne ovisi samo o nama dvojici. No, mogu vam reći da je predsjednik Erdogan tokom našeg sastanka potvrdio svoju želju da strani plaćenici, strane milicije, koje djeluju na libijskom tlu, napuste (Libiju) što prije", rekao je Macron na konferenciji za medije na kraju summita NATO-a u Bruxellesu.

Macron je to izjavio nakon što se po prvi put u zadnjih godinu dana našao licem u lice s turskim predsjednikom, dok su istodobno snažno porasle napetosti između dviju članica NATO-a upravo zbog sukoba u Libiji. Turska je u Libiji rasporedila svoje snage na temelju sporazuma o vojnoj saradnji potpisanog s Vladom nacionalnog sporazuma (sa sjedištem u Tripoliju), pomažući joj u odbijanju napada snaga iz istočne Libije.

ERDOGAN NAKON SUMMITA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je nakon današnjeg summit Sjevernoatlanskog saveza da su povećane odgovornosti koje NATO mora preuzeti u zaštiti globalne stabilnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

"NATO savez mora imati aktivnu ulogu u sklopu svog sigurnosnog kišobrana sve od Mediterana, preko Crnog mora, Evrope do Azije", rekao je Erdogan.

Erdogan je izrazio nadu da će svi NATO saveznici ostaviti po strani plitke političke račune i pokazati pravu solidarnost s Turskom.

"NATO saveznicima smo jasno ponovili da podrška teroristima PYD/PKK-a mora biti prekinuta", rekao je predsjednik Turske.

Govoreći o današnjem sastanku s predsjednikom SAD-a Bidenom, Erdogan je kazao da su saglasni o efikasnom i redovnom korištenju direktnih kanala dijaloga, kako i dolikuje saveznicima i strateškim partnerima.

"Smatramo da ne postoji nerješivo pitanje u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Erdogan.

BIDEN O SASTANKU SA ERDOGANOM

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je da je imao "vrlo dobar sastanak" s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom NATO summita u Bruxellesu.

Biden je to izjavio poslije sastanka dužeg od jednog sata sa Erdoganom u četiri oka, a potom su im se pridružili drugi zvaničnici.

Očekivalo se da će Biden pokrenuti niz pitanja sa Erdoganom, uključujući Afganistan, Siriju i tursku kupovinu razvijenih ruskih raketnih sistema koja je iskomplikovala odnose Washingtona s Ankarom.

(SB / N1 / Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...