AMERIKANCE ŽELI UVJERITI DA BOLJE VODI EKONOMIJU OD TRUMPA: Biden predstavio predizborni budžet

Biden želi povećati poreze korporacijama i bogatima kako bi smanjio deficit i finansirao nove programe koji bi onima koji zarađuju manje trebali pomoći da se nose s visokim troškovima stanovanja i troškovima za djecu.

  • Svijet

  • 11. Mar. 2024  

  • 1

Američki predsjednik Joe Biden skicirao je svoju političku viziju za mogući drugi četverogodišnji mandat, predloživši budžet za izbornu godinu od 7,3 triliona dolara čiji je cilj uvjeriti skeptične Amerikance da može voditi ekonomiju bolje od Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Biden želi povećati poreze korporacijama i bogatima kako bi smanjio deficit i finansirao nove programe koji bi onima koji zarađuju manje trebali pomoći da se nose s visokim troškovima stanovanja i troškovima za djecu. Malo je vjerovatno da će Kongres usvojiti predložene mjere.

Bidenov budžet za fiskalnu godinu 2025., koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit poduzećima s 21 na 28 posto, što bi one s bogatstvom od 100 milijuna dolara i više prisililo da plate najmanje 25 posto svog prihoda i Bidenu omogućilo da pregovara o smanjenju troškova lijekova.

U međuvremenu, vlada bi vratila porezne olakšice za djecu za osobe s niskim i srednjim primanjima, financirala programe skrbi o djeci, usmjerila 258 milijardi dolara u izgradnju domova, osigurala 12 sedmica plaćenog porodičnog dopusta za radnike i potrošila milijarde na provođenje zakona.

Predsjednik Zastupničkog doma, koji kontroliraju republikanci Mike Johnson brzo je odbacio prijedlog, rekavši da on odražava "nezasitan apetit za nepromišljenim trošenjem" i "nepoštivanje fiskalne odgovornosti".

Proračun je objavljen nekoliko dana nakon Bidenova govora o stanju nacije u kojem je napao politiku Trumpa, očekivanog republikanskog protukandidata na izborima u novembru.

Četrdeset posto Amerikanaca smatra da bi Trump bolje upravljao gospodarstvom, u usporedbi s 31 posto onih koji su odabrali Bidena i 28 posto ispitanika koji ili nisu znali ili su odbili odgovoriti, pokazala je siječanjska anketa Reutersa i Ipsosa.

Trump, čije je glavno zakonodavno postignuće kao predsjednika bilo veliko smanjenje poreza 2017., želi značajno povećati carine na uvezenu stranu robu i ublažiti zakonska ograničenja za proizvođače energije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...