MASKE SU PALE; USAGLAŠENOST SATTLERA I GRLIĆA RADMANA: Kako je šef Delegacije EU u BiH podržao hrvatski “non-paper”, a hrvatski ministar šefa Delegacije EU!?

Johann Sattler tvrdi da nije rekao da se "naredni izbori ne mogu održati bez izmjena Izbornog zakona". No, šef Delegacije EU ranije je podržao hrvatski "non paper" koji se odnosi na izborne reforme u BiH. Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova javno je podržao Sattlera u pismu u kojem "prijeti paralizom BiH".

  • Mini market

  • 15. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 3

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler promijenio je mišljenje. Ove sedmice ne misli da se “idući izbori ne mogu održati po postojećem Izbornom zakonu”.

To je kazao tokom prošlosedmičnog sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Nakon što je priča dospjela u javnost, ambasador Sattler se – predomislio.

“Medijski izvještaji da je ambasador Johann Sattler iznio mišljenje da se opći izbori 2022. ne mogu održati prema postojećem Izbornom zakonu, netačno predstavljaju njegov stav o izbornoj i ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini”, rečeno je za "Faktor" iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Pa da malo vidimo Sattlerovu dosljednost u izjavama.

“Šef Delegacije EU u BiH pozdravio je hrvatski non-paper, koji u SDA smatraju ‘oktroiranim‘”, glasio je naslov u zagrebačkom "Jutarnjem listu", objavljen 27. marta ove godine.

alt

Tekst u "Jutarnjem listu"

U tekstu je navedeno da je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler “pozdravio non-paper koji je Hrvatska podnijela tijelima EU kao osnovu za novu raspravu o stanju u BiH opisavši taj dokument kao dodatni poticaj za provedbu nužnih reformi”

“Pozitivna je stvar inicijativa Hrvatske, ali i pojačan angažman ostalih zemalja EU”, kazao je Sattler u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje”, a prenio je "Jutarnji list".

Dvadesetak dana kasnije, šef Delegacije EU u Sarajevu se, zajedno s američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, susreo s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Na svom Twitter nalogu je objavio kako mu je “bilo zadovoljstvo razgovarati sa ministrom Grlićem Radmanom o naporima EU i SAD-a da podrže transparentan i uključiv proces izborne/ustavne reforme, provodeći presude Evropskog suda za ljudska prava”.

“Uz Mišljenje EU kao putokaz, BiH ima priliku krenuti naprijed i održati slobodnije i poštenije izbore 2022. godine”, napisao je Sattler.

U “non-paperu” koji je Grlić Radman prezentirao, a Sattler javno podržao, pored ostalog, piše: "Odmah krenuti u reformu Izbornog zakona kako bi se izbjegle moguće buduće manipulacije u izbornom procesu."

Vjerujući u podršku šefa Delegacije EU u BiH, hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova je postajao sve konkretniji. Tako, pored ostalog, u pismu od 25. maja ove godine, upućenom čelnicima Evropske unije, Grlić Radman u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH piše: “Zabrinut sam da će, ako se ta prilika propusti, doći do velike političke krize 2022. godine, koja će paralizirati političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupan proces reformi.

alt

Pismo hrvatskog ministra: Legitimno predstavljanje

U istom pismu Grlić Radman upozorava na pritiske šefa Delegacije EU Johanna Sattlera.

“Nedavno je veleposlanik Sattler bio pod velikim pritiskom onih koji žele opstruirati izbornu reformu i ne bježe od klevetničkog jezika. To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku svoje podrške veleposlaniku Sattleru”, naveo je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

Nakon ovog pisma, šef Delegacije EU posjetio je Predsjedništvo BiH, gdje je hrvatskog člana Predsjedništva BIH upozorio da se “idući izbori ne mogu održati po postojećem Izbornom zakonu”. Četiri dana kasnije, Sattler se predomislio.

“Na horizontu nema neizbježne političke paralize i očekujemo da će svi politički akteri sarađivati ​​u dobroj namjeri kako bi osigurali dobro funkcioniranje javnih institucija. Također, pozivamo političke aktere da ne propuste priliku koju 2021. godina predstavlja za provođenje prijeko potrebnih reformi“, pojasnili su za "Faktor" iz Delegacije EU-a u BiH, piše "Istraga.ba".

Sada ćemo se vratiti na pismo hrvatskog ministra Grlića Radmana, koji je kazao da je nužno da Izborni zakon bude promijenjen tokom 2021. godine.

Zabrinut sam da će, ako se ta prilika propusti, doći do velike političke krize 2022. godine, koja će paralizirati političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupan proces reformi“, naveo je Grlić Radman, čiji je “non-paper” o izmjenama Izbornog zakona u BiH podržao šef Delegacije EU Johann Sattler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...