JOHANN SATTLER POTVRDIO: "Von der Leyen početkom novembra dolazi u Bosnu i Hercegovinu"

Na pitanje novinara o mogućnosti suspendiranja viznog režima za BiH i Srbiju zbog neusklađenosti viznih politika s EU, Sattler je kazao kako trenutno ta opcija nije izgledna.

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2023  21. Okt. 2023

  • 1

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen početkom novembra dolazi u posjet Bosni i Hercegovini, najavio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

"Ona se sprema dolazak u ovu regiju, a u BiH će biti početkom novembra. To je treći posjet u tri godine, to pokazuje fokus i posvećenost EU na napredak BiH na njenom evropskom putu. To je veoma dobar znak. Regiji će ovaj put predstaviti paket razvoja, dakle značajna sredstva koja je EU osigurala za regiju, uključujući i BiH, a koja će ovaj put biti vezana za provođenje reformi", izjavio je Sattler u petak prilikom posjeta Bugojnu. 

Na pitanje novinara o mogućnosti suspendiranja viznog režima za BiH i Srbiju zbog neusklađenosti viznih politika s EU, Sattler je kazao kako trenutno ta opcija nije izgledna.

"Kada je u pitanju vizna politika, to je nešto što je dugoročno zahtjev EU, da sve zemlje koje se žele priključiti EU moraju usuglasiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU. Dakle, na spisku zemalja za bezvizni režim ne može biti više zemalja od onih koje su na spisku EU. BiH jeste napravila određeni pomak u tom smjeru, neki bezvizni režimi jesu ukinuti, a ostaje još osam zemalja za koje BiH nije usuglašena s politikom EU. Ohrabrivao sam ministra Konakovića da ubrza i rješavanje tog pitanja. Koliko je meni poznato, trenutno nema neke opasnosti za suspendiranje viznog režima za BiH", rekao je Sattler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...