DODIKOVA POSLANICA ZADOVOLJNA PORUKOM IZ ZAGREBA: "Milanović je bio u pravu kada je rekao..."

Snježana Novaković-Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazala je da ima utisak da se namjerno pravi košmar oko Izbornog zakona u BiH, jer je Parlamentarna skupština BiH jedina koja može da ga usvoji. Novaković-Bursać je kazala da je na tu temu - i daleko i blizu - ista formula. Također, ona je kazala da je Milanović bio u pravu kada je rekao da je u BiH "neka pokvarena logika", a govorila je i o drugim aktuelnim temama u BiH.

  • Mini market

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 8

Novaković Bursać je rekla da je bio jasan sporazum SDA i HDZ oko Mostara, a i u drugom dijelu oko Izbornog zakona.

“Ne znači da ga neće biti. Naša poruka i pristup je – unutar BiH se mora naći dogovor i odgovor na izazove. Pokušava se nametnuti drugačiji pristup. Pokušava se izbjeći suštinski problem, a to je legitiman izbor članova Predsjedništva, Doma naroda pa dalje. Rješavanje presuda i tako dalje”, istaknula je gošća N1.

Ona učestvuje u radu interresorne grupe za izmjene Izbornog zakona.

“Imam utisak da se namjerno pravi košmar. Parlamentarna skupština može da usvoji zakon. Tu sjede stranke. CIK je organ koji treba da provodi izbore, da bude nepristarsan i da bude legalno izabran. To nije ispoštovano. Ključna stvar – sve da stavite na jednu stranu, izborni rezultati u FBiH nisu implementirani 2018. godine. Preko toga se lako prelazi”, izjavila je.

Ona je dodala da nema izmjena bez adekvatne većine.

Spominjali su se i vanredni izbori, a prema njenom mišljenju je to kompleksna i neprovediva stvar.

Novaković Bursać: Nerješivi rebus

“Zamršeno bi bilo, šta ako se vanredni izbori organizuju u kantonu, onda Dom naroda ne bi više bio taj. Neko je to ispucao kao temu. Kada uđete u analizu toga, dođete do nerješivog rebusa”, istaknula je Snježana Novaković Bursać.

Ona također ne vidi razlog zbog čega izbori 2022. godine ne bi bili održani, ali je kazala da Izborni zakon nije uzrok krize u BiH.

“Nije izborni zakon i rezultati izbora uzork krize, nego neprihvatanje realnosti od određenih političkih faktora. Neka se osvrnu oko sebe, da vide s kim živimo i da probamo naći rješenje za zajedničkim stolom”, poručila je.

Prva posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj su poslanici i delegati postavljali pitanja članovima Vijeća ministara BiH, održana je danas.

Novaković Bursać je rekla da je zadovoljna odgovorima, te da je Zoran Tegeltija pokazao da je u dijelu svojih nadležnosti sa resursima koje je imao – adekvatno odgovorio i dobro prezentovao neke stvari.

Da li su građani zadovoljni?

“Mi živimo u izuzetnoj krizi kakva nije zadesila svijet dugo. Imali smo teško ratno i postratno razdoblje. Sigurno je ovo kriza. Zdravstvena kriza. Mnoge porodice ostale bez većine najbližih, mnogi iz covida izašli narušenog zdravlja, u uslovima zatvorenosti strada i ekonomija. Kada ste u krizi – morate odrediti prioritete”, navela je gošća N1.

Zahvalila Srbiji na vakcinaciji građana BiH

Ona se zahvalila Srbiji zbog besplatne vakcinacije bh. građana, ali je istakla da proces vakcinacije u RS i FBiH teče, ali sporo.

“Možemo da jedni druge danima okrivljujemo. Nisam dobila nijedan argument šta je trebalo biti urađeno da nije. Vakcine su uplaćene, prošle godine, kada je covax zahtijevao. Osmišljen je da bi manje bogate zemlje došle do vakcina. Predviđene su bile za 20, 25 posto. Morali ste da računate da vam dođe još 50 posto”, doadala je.

“Kriza je kriza. Neke odluke su bile donijete pod pritiskom, u polupanici”, kazala je, a na pitanje da li će neko odgovarati – istaknula je: “Koliko znam – neki ljudi već odgovaraju.”

Snježana Novaković Bursać je ranije optužila Biseru Turković da razara institucija BiH, sve zbog govora Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a. S druge strane, mnogo je optužbi da SNSD radi isto.

“Milanović je dobro rekao – neka pokvarena logika. Kada zagovarate Ustav, zakone i pravila, onda vas zovu razarač. Alkalaj je nastupio bez zajedničkog stava Predsjedništva. Ministar je dao dozvolu ambasadoru da mimo pravila radi. To je razaranje institucija”, kazala je i dodala:

“Iznenađuje me da se neko usudio, ali ispravno je rekao Milanović, pokvarena logika.”

(N1)

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...