SVE JE GOTOVO ZA PET SEKUNDI: Evo kako otkriti je li meso u trgovini svježe ili pokvareno…

Budući da meso u trgovine stiže u raznim oblicima, nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno kada je riječ o mljevenom mesu.

  • Gastro

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

Pritom je dobro dati prednost proizvodima iz regije, jer su oni do trgovine prešli kraći put. Osim informacija na pakiranju, obratite pažnju i na izgled mesa, piše Punkufer.hr.

Kvalitetno meso mora imati malo unutarmišićne masti, a to ćete prepoznati po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano. Iako mnogi misle da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, tvrdi Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Kod kupovine pakiranog mesa, pripazite da u njemu ne bude vode. Prije stavljanja u košaricu, dobro ga promotrite.

"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", objasnila je Roesicke. 

Boja mesa

Idealna boja ovisi o vrsti mesa. Teletina bi morala biti svijetla, a ne bijela, baš kao i meso peradi.

Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina bi trebala biti blijedoružičasta.

Roesicke naglašava kako sivkaste nijanse treba izbjegavati po svaku cijenu.

Čvrstoća mesa

Na još jedan način možete jednostavno provjeriti je li pakirano meso još svježe.

Ako ga pritisnete prstom, ono se mora brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, dok površina mesa mora blistati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...