VRIJEME JE ZA FINI TRADICIONALNI DESERT: Isprobajte brzi i jednostavni irski kolač s jabukama

Originalna receptura ovog tradicionalnog irskog deserta podrazumijevala je korištenje šumskih jabuka te pečenje kolača na otvorenoj vatri u tavi od lijevanog željeza...

  • Gastro

  • 19. Jun. 2021  

  • 0

Irski kolač s jabukama je vrlo jednostavan, ali fin tradicionalni desert na Zelenom Otoku.

Sastojci:

200 grama šećera

120 grama brašna

30 grama nasjeckanih oraha

4 jabuke

4 kašike omekšanog maslaca

1 jaje

1 čajna kašikica ekstrakta vanilije

1 čajna kašikica cimeta

½ čajne kašikice mljevenog muškatnog oraščića

½ čajne kašikice sode bikarbone

½ čajne kašikice praška za pecivo

prstohvat soli

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stepeni.

2. Izmiksajte zajedno omekšan maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu.

3. Jabuke operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na tanke kriške. Ubacite ih u smjesu.

4. Dodajte ekstrakt vanilije, jaje i narezane orahe. Dobro promiješajte.

5. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, naribani muškatni oraščić i brašno.

6. U brašno ulijte mokre sastojke i sve dobro promiješajte.

7. Prelijte smjesu u namašćeni lim za pečenje.

8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja.

9. Posipajte sa šećerom u prahu prije posluživanja.

Uživajte!

Hayat

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...