"SB" OTKRIVA/FAHRO KREN'O, MA NIJE KREN'O: Radončić ne namjerava nikome prepustiti vođenje SBB-a, a pogotovo ne ministru NERMINU DŽINDIĆU, koji je "ozbiljna mušterija" da ga zamijeni!

Prema prilično pouzdanim informacijama dobivenim iz Vlade Federacije BiH, portal "SB" saznao je da ta Radončićeva tvrdnja nije istinita, odnosno da Džindić nije podržao Terzićevu smjenu. Isti izvori ne mogu sa sigurnošću potvrditi da li lider SBB-a o tome ili nije informiran ili svjesno obmanjuje javnost da bi prokazao Džindića kao "krticu SDA" u redovima svoje stranke.

  • Politika

  • 21. Jun. 2021  22. Jun. 2021

  • 6

Piše: SENAD AVDIĆ

Televizija N1 prošle nedjelje je u popodnevnoj emisiji "Dan uživo" ugostila Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost, a u intrigantnoj najavi za ovaj razgovor je pisalo kako će njihov gost napokon otkloniti sve dileme oko svoga (ne)odlaska sa čela SBB-a. Istoga dana portal "Istraga" se bavio dešavanjima unutar Radončićeve stranke, pa pored ostalog, najavio mogućnost da sadašnjeg njenog lidera u skorije vrijeme zamijeni Nermin Džindić, aktuelni ministar industrije i rudarstva u Vladi Federacije BiH. U članku su pominjani i navodni sukobi koji postoje unutar vrha SBB-a, kao primjer je navedena netrpeljivost između Džindića i Muniba Jusufovića, jednog od doajena stranke, kao i da je federalna zastupnica Sanela Prašović neočekivano pala u Radončićevu nemilost.

Fahrudin Radončić je u razgovoru sa voditeljem Zvonkom Komšićem odbacio navode iz članka "Istrage" kao, kako je kazao, "portala obavještajnog podzemlja", a njenog urednika Avdu Avdića nazvao "budaletinom".

DOŠAO SAM DA VAM KAŽEM DA (NE)ODLAZIM

No, tokom polučasovnog nastupa lider Saveza za bolju budućnost je praktično potvrdio manje-više sve što je napisano u "inkriminiranom" tekstu. Priznao je da se iz određenih (navodno privatnih)razloga Jusufović povukao iz rada SBB-a, da je razgovarao sa ministrom Nerminom Džindićem o mogućnosti da ga on zamijeni na mjestu predsjednika stranke, te da razmišlja o demisioniranju sa predsjedničke funkcije u SBB-u. Na više puta ponovljeno pitanje voditelja znači li sve što je rekao da će SBB uskoro voditi neko drugi, Utemeljitelj Radončić je rekao da ne znači, jer se on sigurno neće povući prije Općih izbora 2022. godine. Za najozbiljnijeg pretendenta na predsjedničku fotelju, Džindića, je rekao da je dobar ministar, da je pokrenuo namjensku industriju koja je u njegovom mandatu postala ozbiljna izvozna grana industrije, ali da je malo više nego što je prihvatljivo blizak Stranci demokratske akcije, koalicionom partneru SBB-a u Vladi Federacije BiH. Kao dokaz te bliskosti, Radončić je otkrio kako je Džindić bio jedan od njegovih ministara koji je nedavno, uz ministre HDZ BiH i SDA, glasao za smjenu Adnana Terzića, važnog stranačkog čovjeka, sa mjesta direktora Autocesta Federacije BiH. 

N1 / Twitter / Screenshot

Fahrudin Radončić je gostujući na TV N1 rekao i to da ga u napuštanju predsjedničke funkcije u stranci sprječavaju sasvim sigurno negativne reakcije koje dolaze od članstva koje ne mogu zamisliti SBB bez njega na čelu. I druga važna stvar zbog koje bi bilo pogrešno, gotovo nedopustivo da odstupi jeste njegov status i ugled u javnosti, među građanima koji su se, kako je na sebi svojstven, skrušen i skroman način kazao da su "strahovito vezani za mene".

ČUVA RILE PREDSJEDNIKA SVOGA

Već narednog dana "strahovita vezanost" članstva i građanstva za lik i djelo Fahrudina Radončića je naprosto pokuljala u javnost i medije. Najbolje je to osjetio Mirvad Kurić, koordinator Kantonalnog odbora SBB-a Sarajevo, na čiju se adresu sručila najveća količina nezadovoljstva i straha pristalica SBB-a od mogućnosti povlačenja Fahrudina Radončića sa čela stranke. 

"Od najave predsjednika Radončića na Televiziji N1 da razmišlja da prepusti predsjedničku funkciju, kao povjerenik SBB-a za Kanton Sarajevo dobio sam stotine poziva od članova i građana koji traže da Radončić ostane predsjednik", napisao je nekadašnji glumac Kurić-Rile u svom melodramatičnom  saopćenju. Naravno da se i on lično slaže sa "članovima i građanima" jer smatra da je Radončić "lider sa velikim ličnim i političkim kapacitetom (koji)u ovako složenim okolnostima u našoj zemlji i regionu, itekako potreban". Iako se često čini da niko tako vedro i nekritički ne hvali Radončića kao što to on radi sam, koordinator Kurić-Rile je bio vrlo blizu da ga prevaziđe. On poručuje, vedra čela, a obraza čista, da "jaki možemo biti samo sa Radončićem na čelu, jer smo prije deset godina i krenuli za njime i zbog njega...putem alternative neuspjeloj, dinastičkoj vlasti"!

Mirvad Kurić (Foto: Arhiva)

Kome ovim prkosnim riječima bivši kantonalni ministar kulture šalje nedvosmislenu poruku "I poslije Šćepe-Fahro"? Očigledno onim koji su se ponadali i povjerovali da bi mogli naslijediti lidera SBB-a na čelu njegove privatne političke stranke. A, takvih, koliko je poznato, ima samo komada jedan - Nermin Džindić, federalni ministar industrije i rudarstva.

Fahrudin Radončić je, dakle, priznao da je prije nekog vremena razgovarao sa Džindićem o tome da ga jednog lijepog dana, kada se steknu uslovi, upravo on zamijeni na čelu Saveza za bolju budućnost. Kada se uvjerio da ni njegovom ministru takva ideja nije mrska, da se i sam Džindić vidi na njegovom mjestu i da neskriveno gaji tu vrstu liderskih ambicija, Radončiću to nije bilo po volji. Od tada se unutar najužih krugova unutar SBB-a o Džindić počinju širiti "pouzdane glasine" da je blizak sa Strankom demokratske akcije barem koliko i sa stranačkim šefom Radončićem. Konačno, to je i "industrijalac, intelektualac i biznismen" Radončić rekao gostujući na TV N1, otkrivajući da je Džindić glasao za smjenu SBB-ovog najvažnijeg direktora javnih preduzeća Adnana Terzića iz "Autocesta Federacije BiH".  

KAKO JE DŽINDIĆ NADMUDRIO "UTEMELJITELJA"

No, prema prilično pouzdanim informacijama dobivenim iz Vlade Federacije BiH, portal "SB" saznao je da ta Radončićeva tvrdnja nije istinita, odnosno da Džindić nije podržao Terzićevu smjenu. Isti izvori ne mogu sa sigurnošću potvrditi da li lider SBB-a o tome ili nije informiran, ili svjesno obmanjuje javnost da bi prokazao Džindića kao "krticu SDA" u redovima svoje stranke. Naši izvori tvrde da je Radončić prije glasanja o smjeni direktora "Autocesta Federacije BiH" (kojem jeste istekao mandat, ali nije jedini direktor koji je u istom statusu ostao i nakon isteka mandata) sugerisao ministru Džindiću da obavezno glasa za Terzićevu smjenu. No, oprezni Džindić koji ima bogata osobna iskustva sa Radončićevom poslovičnom prevtrljivošću, posumnjao je da bi takvim glasanjem samo potvrdio sumnje i orkestrirane glasine da je "igrač SDA" i tako sebe eliminirao iz svih budućih stranačkih kadrovskih kombinacija. Zato on odlučuje da ne glasa za smjenu Terzića i time izbije Radončiću argumente za njegovu smjenu. Međutim, Džindić istovremeno "obrađuje", Veska Drljaču, SBB-ovog ministra i potpredsjednika Vlade Federacije BiH da on glasa za smjenu Terzića. Džindić prenosi Drljači poruku koju je njemu poslao Radončić, da treba smijeniti Adnana Terzića, nakon čega Drljača "postupa po naređenju", poslušno glasa za smjenu, dok ministar industrije i rudarstva glasa suprotno!?

Vesko Drljača (Foto: Arhiva)

Sve ovo dodatno uvjerava Fahrudina Radončića da je Nermin Džindić mnogo tvrđi orah i ozbiljniji igrač nego što je mislio, kao i da bi potencijalno mogao biti vrlo "zaguljen" protivkandidat na izborima za novog stranačkog šefa. Fahrudin Radončić je svjestan, pogotovo nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora na kojima je SBB doživjela potpuni debakl, da se nastavlja trend nezaustavljivog urušavanja stranke otpočet na izborima iz 2018. godine. On više ne može biti siguran da se nezadovoljstvo članstva koje se u ozbiljnom dijelu organizacija nalazi u rasulu i neizvjesnosti ne bi moglo usmjeriti i na njega kao najodgovornijeg za to turobno, besperspektivno stanje unutar stranke. To bi neumoljivo otvorilo prostor za neke nove, nekompromitirane stranačke ljude, a aktuelni  federalni ministar industrije i rudarstva je jedan od najuglednijih i najsposobnijih, što mu je i Radončić javno priznao.

U tom smislu treba razumjeti patetično saopćenje i neukusne izljeve ljubavi i privrženosti Velikom Vođi koje je ovih dana u ime sarajevske organizacije SBB-a javno ispoljio njen koordinator Mirvad Kurić Rile. Tim se saopćenjem čini i neralnom i utopističkom svaka ideja, ili mogućnost da Radončić jednog dana dobrovoljno prepusti vlast u "svojoj" stranci nekom drugome, pa i Nerminu Džindić. Jer, naravno, "narod je nestvarno vezan" za Fahrudina Radončića, toliko snažno da ga tri puta nije birao za člana Predsjedništva BiH! 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...