SIDRAN U PRIŠTINI DOČEKAN S OVACIJAMA: "Naši talenti rođeni su iz jedne suze, naši biseri su nastali iz naših rana i ja to hoću..."

Bosanskohercegovački pisac Abdulah Sidran ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade “Ali Podrimja”.

  • Kultura

  • 26. Jun. 2021  

  • 0

Sidran je na društvenim mrežama objavio video sinoćnje ceremonije dodjele nagrade, te on na binu izlazi u 40. minuti, a njegov "Zapis u čudu" je intepretiran uz violončelo.

Nagradu za životno djelo mu je uručio Bujar Demjaha, rektor Koledža AAB-a, nakon čega je Sidran održao emotivni govor.

- Bilo bi me mnogo sramota da sjedim u ovakvim trenucima, nije mi lako ni stajati jer sam uistinu pobjegao nedavno s respiratora i te se smatra medicinskim čudom.

Ali Podrimja, moj prijatelj, neka je mir njegovoj duši, svoje najbolje pjesme i knjige napisao je nakon ogromnog gubitka u porodici, kada mu je umro sin. Mi smo kao prijatelji generacijski, ne samo ja nego mnogi iz bivše države Jugoslavije, sudjelovali u njegovom bolu kao da je dio naših vlastitih porodica doživio veliki i teški gubitak.

U mojoj jednoj knjizi ima misao koja u prvi mah nije baš lako razumljiva. Ona kaže ovako: "Nije teško napisati dobru pjesmu, dobru poeziju, teško je preživjeti razloge za nju". U toj rečenici kao da stoje cijeli naši životi i naš književni opus i djelo i djelo mog brata Alija označeno je tom rečenicom.

Ljudi obično misle da svaka školjka s dna mora izvađena ima u sebi biser. A nema svaka školjka biser. Biser u sebi ima samo ona školjka koja doživjela spoljašni mehanički udar, doživjela tešku ranu na svom tijelu i da bi ona tu ranu zaliječila luči takav sekret koji se kasnije pretvara u biser.

Naši talenti rođeni su iz jedne suze, naši biseri su nastali iz naših rana i ja to hoću da svi ovdje razumijemo i kao istinu koja se odnosi na pojedinca i kao istinu koja se odnosi na naše narode, naše kolektivitete. Ono što je u njima najljepše, nastalo je iz rana naših naroda i naših ljudi. I nadamo se da će aktualne rane koje imamo i kroz koje prolazimo u buduće vrijeme dati divne i prekrasne bisere koji će biti ponos naroda.

Hvala svima. Zbilja sam večeras sretan čovjek - kazao je Sidran.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...