DANAS, U SARAJEVU: Ispraćaj na vječni počinak velikana pisane riječi Abdulaha Sidrana

Prethodno će u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 12 sati biti upriličena komemoracija posvećena bh. akademiku.

  • Kultura

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Velikan pera, jedan od najistaknutijih predstavnika književne scene Bosne i Hercegovine Abdulah Sidran, čovjek čiji trag ostati ugraviran za sva vremena u bh. kulturnoj baštini, danas će u Sarajevu biti ispraćen na vječni počinak.   

Dženaza Abdulahu Sidranu bit će klanjana danas u 15.40 sati nakon ikindije namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Sidran će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije, dok će tevhid biti proučen istog dana poslije ikindije namaza u Ferhadija džamiji.

Prethodno će u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 12 sati biti upriličena komemoracija posvećena bh. akademiku.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života.

Ostat će upamćen kao scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: "Bolest od duše", "Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva", "Zašto tone Venecija", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Sarajevski tabut", "Morija", "Pjesme poslije rata" i brojne druge.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...