AHMED KOSOVAC POVODOM SVJETSKOG DANA KNJIGE ZA "SB“: „Unatoč modernim tehnološkim dostignućima, čitanje nezamjenjiva aktivnost“

„Premalo novca se izdvaja za “Biblioteke Sarajeva”, skoro sve za plate zaposlenih, gotovo ništa na razvoj i unapređenje", kaže Kosovac.

  • Kultura

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

Poseban dan za ljubitelje pisane riječi je 23. april kada se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Ahmed Kosovac, komunikolog i vijećnik Naše stranke u Novom Sarajevu prije tri godine pokrenuo je inicijativu za besplatnom članiranom u bibliotekama za građane ovog dijela Sarajeva. Povodom Svjetskog dana knjige, Kosovac u izjavi za Slobodnu Bosnu kaže da čitanje ostaje važna i nezamjenjiva aktivnost.

„Iako internet i društveni mediji nude brzu informaciju i zabavu, čitanje knjiga nudi dublje razumijevanje i iskustvo. Unatoč svim modernim tehnološkim dostignućima, čitanje i dalje ostaje važna i nezamjenjiva aktivnost. Čitanje potiče razvoj uma, kreativnost i kritičko razmišljanje. Nove generacije, u koje i sam spadam, odrastaju na novim tehnologijama, ali je neophodno nekada zastati i uživati u printanoj riječi“, kaže naš sagovornik.

A na pitanje, odakle inicijativa za besplatnom članiranom u bibliotekama, te kakve povratne informacije pristižu do vijećnika Naše stranke, Kosovac ističe sljedeće:

„Premalo novca se izdvaja za “Biblioteke Sarajeva”, skoro sve za plate zaposlenih, gotovo ništa na razvoj i unapređenje. Ipak, biblioteke su uredne, čiste i sadrže puno više od polica s knjigama. Na prostoru Općine Novo Sarajevo možemo posuditi knjige na dvije lokacije. Inicijativa je nastala kao želja za pomoć ovoj javnoj ustanovi, ali i kao način za promociju čitanja. Građani i građanke su oduševljeni, ovaj projekat je sada u trećoj godini i svake godine se iskoristiti cijeli kapacitet ponuđenih besplatnih članarina.“

Danas obilježavamo Svjetski dan knjige.  Ako živite u Novom Sarajevu i ove godine se možete besplatno učlaniti u...

Objavljuje Ahmed KosovacUtorak, 23. travnja 2024.

Svjetski dan knjige obilježava se svake godine na današnji dan, jer su 23. aprila 1616. godine preminula dva književna velikana Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovirati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a, održanoj u Parizu 1995. godine.

Kosovac trenutno čita „Mehu“ bh. književnika Almina Kaplana koja je knjiga ovog mjeseca u klubu čitalaca kojoj prisustvuje. Što se tiče njegove preporuke za čitanje – to je „Stranac“ od Alberta Camusa.

S.G.

Vezane vijesti

trenutak ...