MISTERIJE SVIJETA: Snažan prasak uzrokovao je podrhtavanje tla koje se osjetilo hiljadama kilometara dalje, a kad su stručnjaci stigli na lice mjesta, uslijedio je šok…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 30. Jun. 2021  30. Jun. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u daleki Sibir, u vrijeme Tunguske eksplozije 1908. godine. Naime, ta se nerazjašnjena eksplozija dogodla 1908. u Rusiji, u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske. Taj događaj zbio se oko 7.14 ujutro po mjesnom vremenu na današnji dan 1908.

Procjene o oslobođenoj energiji tokom eksplozije sežu od 5 megatona pa čak i do 30 megatona, iako je 10-15 megatona najvjerovatnija stvarna jačina eksplozije — oko 1.000 puta snažnije od atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija te oko trećine snage car-bombe, najjačeg nuklearnog oružja ikada detoniranog.

Većina očevidaca svjedoči o jednoj eksploziji, ali neki i o više njih.

Prilikom eksplozije, stabla su u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena te savijena, a prozori i vrata u 65 kilometara udaljenom mjestu Vanavara su popucali. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kvadratna kilometra i uništio 60 miliona stabala. Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene oko 600 kilometara, svjedočili o potresima i svjetlima na nebu.

Tek se 19 godina kasnije, 1927., jedna ekspedicija uputila na to područje kako bi istražila šta se dogodilo. Profesor Leonid Aleksejvič Kulik vodio je ekspediciju te je 1938. napravio i slike regije. Nije začudo našao nikakav krater nego samo uništeno i spaljeno drveće. Ekspedicija Gennadija Plekhanova nije pronašla nikakvo zračenje.

Oko 7.17 ujutro po mjesnom vremenu, domicilno stanovništvo i ruski doseljenici u brdima sjeverozapadno od Bajkalskog jezera promatrali su snop jakog svjetla, gotovo jakog poput Sunca, kako se kreće po nebu. Desetak minuta kasnije, dogodio se bljesak i čuo zvuk sličan topovskoj paljbi. Zvuk su pratili valovi šoka koji su odgurnuli ljude na pod i razbili stakla prozora.

Eksploziju su registrirale seizmološke stanice diljem Euroazije. U nekim mjestima podrhtavanje tla je bilo jednako snažno kao potres jačine 5.0 na Richterovoj skali. Također se kao nuspojava pojavila fluktuacija u atmosferskom pritisku, koja je bila dovoljno jaka da se uočila u Velikoj Britaniji. Tokom sljedećih dana, noćno nebo u Aziji i Europi je bilo tako osvijetljeno da su ljudi u Londonu mogli čitati novine po tom svjetlu.

Pojedini stručnjaci su tvrdili da se radilo o eksploziji asteroida, drugi da je u pitanju bio meteor, ali misterija Tunguske eksplozije do danas nikada u potpunosti nije riješena.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...