DUŠANKA MAJKIĆ U SVOM STILU: "Nastavlja se mržnja prema Srbima u OSBiH, na katoličkom kalendaru slika Alojzija Stepinca"

"Kalendar se distribuiše, a tu rade i Srbi i prisiljeni su gledati tu sliku", kaže Majkić.

  • Mini market

  • 01. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 3

Na sjednici Doma naroda PSBiH u toku su postavljanja usmenih delegatskih pitanja i davanje odgovora, a na početku je Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da se na kalendaru katoličkog dušobrižništva u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH za 2021. nalazi slika Alojzija Stepinca, jedna na naslovnici, a druga na mjesecu februaru saradnika Ante Pavelića, osuđenog za učestvovanje u ustaškim zločinima.

"Kalendar se distribuiše, a tu rade i Srbi i prisiljeni su gledati tu sliku. Širenje mržnje prema Srbima nastavlja se na različite načine u Ministarstvu odbrane. Nakon neprimjerenih komentara pripadnika OS na društvenim mrežama i nakon što je Podžić na zvaničnom sastanku Zajedničkog štaba pozdravio ratnim pozdravom Armije BiH evo novog incidenta. Da li ovaj način doprinosi pomirenju i šta ćete učiniti da ove uvredljive ikonografije se ne ponavljaju“, pitala je Majkić.

Zamjenik ministra Sifeta Podžića Mijo Krešić kazao je kako su ovo pitanje jučer dobili i da su željeli dati kvalitetan i jasan odgovor.

"Prvo što je cilj uvredljivih slika na kalendaru? Ovo pitanje smatram uvredom i omalovažavanjem svakog katolika pa i mene osobno. Vaše pitanje u suprotnosti s temeljnim ugovorom koji je BiH potpisala sa Svetom stolicom. Teško je shvatiti kako slika blaženika mogu biti uvredljive naročito kardinala Stepinca. Vojni oridinijat svake godine naručuju određeni broj kalendara. Ministarstvo odbrane ne učestvuje u štampanju kalendara. Vojni odred ih dijeli samo katolicima. Molit ćemo Boga da svi nauče cijeniti druge i poštivati različitosti“, kazao je Krešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...