PANDEMIJSKI KRIMINAL CVJETA: Nude potvrde o vakcinisanju za putovanja u EU

Cijene su se kretale od 110 do 130 eura za "kompletan paket", lažnu propusnicu i bočicu s navodnom vakcinom, a neki od kupaca nisu bili državaljani zemalja članica EU.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2021  03. Jul. 2021

  • 0

Italijanska policija saopćila je danas da je otkrila sistem prevara na internetu kojima se nudi prodaja lažnih digitalnih COVID-19 certifikata Evropske unije i navodnih vakcina protiv virusa korona, prenosi Tanjug.

Istraga, koju je koordinirala policija u Milanu, pokazala je da su hiljade ljudi bile spremne da plate ove lažne potvrde, prenosi Reuters.

Policija je saopćila da je uz pomoć posebnih metoda preuzela kontrolu nad 10 kanala šifrovanih poruka na Telegramu povezanih sa anonimnim nalozima na "dark webu", putem kojih je bilo moguće kontaktirati prodavce koji su za svoje usluge tražili plaćanje u kripto valutama.

Cijene su se kretale od 110 do 130 eura za "kompletan paket", lažnu propusnicu i bočicu s navodnom vakcinom, a neki od kupaca nisu bili državaljani zemalja članica EU.

"Registrovalo se oko 250.000 korisnika, a stotinak je pokušalo da stupi u komunikaciju s prodavcima", potvrdio je šef jedinice za sajber prevare poreske policije Milana Đanluka Beruti.

Nije poznato da li je na ovaj način zaista prodata neka od registrovanih vakcina, ali policija je potvrdila da je pronašla nekoliko falsifikovanih kovid-19 sertifikata koji su sadržali lažne identifikacione podatke, posebno generisani QR kod i serijski broj prve i druge doze vakcine.

Beruti je naveo da je policija identifikovala izvestan broj osumnjičenih, ali nije saopštio više detalja.

"Želimo da pojasnimo da svako ko posjeduje ove lažne potvrde, što se odnosi i na kupce, rizikuje krivično gonjenje i kaznu do šest godina zatvora, zbog krivičnih djela prevare i korišćenja lažnih dokumenata", poručio je šef policije.

EU je u četvrtak uvela digitalni kovid-19 sertifikat koji dokazuje da je osoba u potpunosti vakcinisana ili se nedavno oporavila od bolesti ili posjeduje negativan test na kovid 19, sa ciljem da se olakšaju putovanja među zemljama članicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...