POLITOLOZI O VUČIĆEVOJ “SKROMNOSTI”: “Često sa parlamentom igra dobrog i lošeg policajca, smiješno je i pomisliti da se neće …”

Niti je ovo prvi put da se Vučić nećka oko svoje kandidature, niti da se miješa u rad institucija i rješava probleme građana strahujući od njihove reakcije i eventualnog pada rejtinga.

  • Regija

  • 06. Jul. 2021  06. Jul. 2021

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za nedjelju dana prošao put od skromnog do svemoćnog političara.

On je naime prošle nedjelje skromno rekao da ne zna hoće li biti kandidat SNS na predsjedničkim izborima, i da stranka možda ima boljeg koji bi pobjedio opoziciju, da bi u nedjelju demonstrirao svoju nadmoć budući da je na njegovu sugestiju skupštinski Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja odustao od autentičnog tumačenja zakona kojm bi na hiljade građana izgubilo postupke protiv banaka pred sudom zbog naplate obrade kredita.

Niti je ovo prvi put da se Vučić nećka oko svoje kandidature, niti da se miješa u rad institucija i rješava probleme građana strahujući od njihove reakcije i eventualnog pada rejtinga.

Politikolog Boban Stojanović komentarišući Vučićevu „skromnost“ kaže da njegova izjava o kandidaturi nije ništa neočekivano i da se ponavlja.

– I sad će stranka da se podigne da ga kao ubeđuje da se kandiduje. Sada je dodao i ovo pitanje ko će kao iz opozicije biti kandidat, verovatno da bi na neki način napravio dodatnu pometnju, ali nravno da to neće uticati na njegovu odluku za kandidovanje na izborima 2022. – navodi Stojanović za Danas.

I politikolog Stevan Vlajić uviđa da Vučić stalno prolazi put od skronog do svemoćnog jer, kako kaže, često krši svoja obećanja.

"Njegove reči, pokazalo se, ne vrede previše. Smešno je i da pomišljano na to da se neće kandidovati. On će bti sigurni kandidat za predsednik jer je to jedini način da oni zadrže vlast. Svaki drugi kandidat bi izgubio na izborima. Ta njegova aura nepogrešivosti i dalje ima pdređenu vrednost u njegovom biračkom telu", navodi Vlajić.

Prema njegovim rječima, Vučić često sa parlamentom igra igru dobrog i lošeg policajca kada ti zli „paraziti“ iz paralemnta, njegovi ljudi, rade nešto što je nepolularno, pa on dođe i stopira stvar.

"To se desilo sa zakonom o istoplonim zajednicama a sada i sa ovim autentičnim tumačenjem, jer istopolne zajednice nisu popularne a i tumačenje zakona bi se loše odrazilo po rejting. Tu Vučić dolazi i spašaava građane od moralnog posrnuća u prvo slučaju i finasijskog posrnuća u drugom slučaju", objašnjava Vlajić.

A sociolog Ratko Božović za Danas ukazuje da je sve što Vučić radi gimnastika prevare.

"To vam je kao kad duvate balon. Počnete malo pa ide do pucanja. To je logika omnipotencije. To znači malo je proforma a veliko željena forma. Sve je to marketnški trik. On ima svoje ljude koji pričaju nemoguću priču i pokazuju dokle se stiže najniže. Onda on dolazi da to obrlati i poništi. U opštoj poltroneriji on ima ljude koji izigravaju glupe avuste da bi on ispao sveznalica beloga sveta i olimpijac u mišljenju i politici. To je jedna prevarologija u kojoj se ljudi podmetnu da on naskoči i skoči visoko. A to što oni odu nisko to njih ne dotiče jer oni do morala ne drže. On odlučuje o svemu i svi rade za njega. Svi su tu da se podmetnu da bi se on popeo", ukazuje Božović

Prema njegovim riječima, za njih da bi se izmislila priča nije potreban stvarost, a istina i iskernost su tu nebitne.

"Suočeni smo sa tom velikom ambicijom koja nema ni mere ni pretpostavke u etici i estetici u kojoj nema odgovonosti. Važnije je ono što smo napravili da izgleda nego ono što jeste. A to sve čine jer mogu, jer ne postoji kritična javnost i druga strana priče", zaključuje Božović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...