JASNA PORUKA AMERIČKOG AMBASADORA U BiH ERICA NELSONA: "Zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda..."

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je u video-poruci koja je danas prikazana na komemoraciji u Srebrenici da zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda.

  • Politika

  • 11. Jul. 2021  

  • 6

Istakao je da sudske presude za one koji su počinili genocid potcrtavaju individualnu odgovornost i za nadati se da će donijeti osjećaj pravde porodicama žrtava.

On se uime američkog naroda pridružio svima koji u BiH oplakuju više od 8.000 žrtava ubijenih u tom gradu 1995. i dodao da je poricanje genocida u Srebrenici ili slavljenje takvih dijela neprihvatljivo i podriva međusobno povjerenje potrebno za stabilnu, prosperitetnu i mirnu budućnost.

- SAD poziva sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom koja unosi podjele, kao i od iskorištavanja i manipulisanja ostavštinom ratova iz 90-ih godina. Istinsko liderstvo zahtijeva hitne i konkretne poteze na promociji pomirenja uz saosjećanje i dostojanstvo te zajedničko ulaganje i rad na zajedničkoj budućnosti za sve narode u BiH - poručio je Nelson.

Dodao je da njegova zemlja ostaje nepokolebljiva u svojoj podršci svima koji su voljni da rade u duhu pomirenja i fokusirani su na stavaranje prilika za prosperitet za sve građane.

- Žrtve genocida u Srebrenici, preživjeli, porodice kao i novi naraštaji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost. Fokusiranjem na povjerenje i izgradnju prosperitetne budućnosti možemo osigurati da se tragični događaji iz prošlosti ne ponove - naglasio je Nelson.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...