DREVNA TAJNA S ISTOKA: Otkrijte zdravstvene dobrobiti čudesne biljke koju godinama sade i u Hercegovini…

Na njenu veliku vrijednost ukazuje činjenica kako je ona jedna od najvažnijih biljaka tradicionalne kineske medicine i ujedno najrasprostranjenije stablo u Kini.

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2021  

  • 0

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je stablo iz porodice krkavina, poznato i pod imenima kineska datulja, čimičak, čičindarica. 

Potječe iz jugoistočne Azije gdje se prvi put spominje u drevnim kineskim pjesmama, prije 2.500 godina.

Na njenu veliku vrijednost ukazuje činjenica kako je ona jedna od najvažnijih biljaka tradicionalne kineske medicine i ujedno najrasprostranjenije stablo u Kini.


Sastav i ljekovitost žižule


100 grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti.

Žižule sadrže širok spektar minerala uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo. 

Sadrže 18 najbitnijih aminokiselina koje pomažu u formaciji proteina.

To je čudotvorno voće obilato kalcijem, vitaminima C, B1,B2 i A.

Uz to što organizam opskrbljuje potrebnim nutrijentima, također djeluje obnavljajuće, njegujuće i hranjivo za kožu.

Sadrži 20 puta više C vitamina od citrusa. 

Vitamin C jača imunitet, što objašnjava tradicionalnu upotrebu čaja od žižule kod bolnog grla, gubitka glasa, infektivnih upala grla, kašlja i bronhitisa.

Istraživači su identificirali osam flavonoida u plodu žižule, uključujući spinosin i swertish, koji djeluju umirujuće što opravdava tradicionalnu upotrebu sjemenki žižule u kineskoj medicini za anksioznost i nesanicu.

Kineska medicina često je prepisuje za noćno znojenje i smatra anti-age namirnicom koja smanjuje masnoće u krvi i sprečava stvrdnjavanje arterija.

Fenol puerarin iz žižule pomaže u snižavanju razina kolesterola i smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ustanovljeno je da eterično ulje žižule potiče rast kose, a ekstrakt žižule je učinkovit i siguran tretman za kroničnu konstipaciju. 

Ekstrakt žižule koristi se za smanjivanje bora, njegu suhe kože i liječenje opeklina od sunca.

Efikasna je i kod ukočenih mišića, bolesti jetre te za snižavanje temperature.

Žižula poboljšava iskorištavanje kisika i tako povećava izdržljivost organizma.

Suhi plodovi žižule dobri su za smanjenje krvnog tlaka.


 

Žižula svojim ljekovitim djelovanjem:

-jača imunitet

-osnažuje kosti

-pomaže u mršavljenju

-proljepšava kožu

-potiče probavu

-štiti od stresa

-pomaže kod depresije i nesanice

-snižava krvni tlak

-ublažava bolesti jetre

-pomaže kod alergije

-smanjuje rizik od leukemije i raka kože

Žižula sadrži flavonoid apigenin ima antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva.

Bogata je i betulinskom kiselinom koja potiče stanice raka na samouništenje i djeluje antiupalno. 

Postoji niz patentiranih djelotvornih herbalnih pripravaka sa žižulom koji se koriste za smanjivanje i prevenciju malignih tumora crijeva, želuca, dojki, pluća, cerviksa, jajnika, prostate, desni, larinksa, jetre, gušterače, bubrega, mjehura, endotelijalnih ćelija, melanoma, glioblastoma, leukemije i mijeloma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...