NOVINAR AVDO AVDIĆ O DRŽAVNOM UDARU: "Napad na Mehmedagića nije zbog diplome, što ne pretresu vile Dodika i Čovića" (VIDEO)

Podsjetio je na slučaj "Pošta" kada je sudija koji je postupao u tom predmetu (koji je okončan oslobađajućom presudom za Mehmedagića, op.a.), kazao da nikada Sud BiH u jednom sličnom predmetu nije bio pod ovakvom vrstom pritiska.

  • Vijesti

  • 14. Jul. 2021  14. Jul. 2021

  • 15

Novinar Avdo Avdić, koji je jučer na portalu Istraga.ba najavio da se planira hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića komentirao je današnja dešavanja, kazavši kako su novinari napisali pravu sintagmu koja se odnosi na ovaj slučaj, a to je - državni udar.

"Ono što u ovom slučaju treba gledati je posebno. Obavještajno-sigurnosna agencija je jedan od stubova države Bosne i Hercegovine. Nije napad na Osmana Mehmedagića krenuo zbog njegove diplome. Napad je krenuo 2016. godine kada su u Mostaru Dragan Čović i Milorad Dodik održali zajedničku press-konferenciju i kazali: "Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je neprijateljska organizacija u BiH". Sve te izjave su prenijeli mediji u regiji. Onda gledajte dalje kako se redaju izjave zvaničnika SNSD-a i HDZ-a, pa smo onda imali i situaciju sa čuvenom aferom poznatom kao "Ušće" kada su zvaničnici iz Republike Srpske pokušali na neki način optužiti OSA-u da je prisluškivala zvaničnike u Srbiji. Sve se to, naravno, raspalo, kao što su se raspale i dvije optužnice istog tužioca koji je danas naredio hapšenje Osmana Mehmedagića, Olega Čavke", kazao je Avdić za O kanal.

Podsjetio je na slučaj "Pošta" kada je sudija koji je postupao u tom predmetu (koji je okončan oslobađajućom presudom za Mehmedagića, op.a.), kazao da nikada Sud BiH u jednom sličnom predmetu nije bio pod ovakvom vrstom pritiska.

"U tom slučaju, nepoznate osobe su slale anonimne prijave protiv sudija Suda BiH koji su sudili u ovom predmetu, pokušavajući ih diskreditirati prije donošenja odluke koja je, naravno, bila povoljna za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Onda dolazimo do slučaja "Diploma" u kojem je državni tužilac Oleg Čavka sam sebi napravio ključni dokaz. Prvo je izdao naredbu Inspektoratu Republike Srpske da poništi diplomu direktoru OSA-e. Nakon što su oni pronašli neke nedoslijednosti koje se odnose na neke prijave u njegovom dosijeu na fakultetu u Banjoj Luci, onda je Inspektorat RS donio odluku da je sve u redu i nije poništio diplomu. Nakon toga reaguje Vlada Republike Srpske i smjenjuje inspektoricu koja je odbila poništiti diplomu. Nakon toga dovode drugu osobu koja poništava tu diplomu. Onda Oleg Čavka sumnjiči Mehmedagića da je, pazite, zbog toga što nije imao diplomu iz Banje Luke, nezakonito primao plaću. A da je onda tu plaću investirao u neke svoje nekretnine i imovinu, te da je na taj način vršio pranje novca. Imate potpuno apsurdnu situaciju, da nekoga sumnjičite za pranje plaće", pojasnio je Avdić.

Istaknuo je i da je hapšenje Mehmedagića provedena bez ikakve naredbe Suda BiH.

"Oni da su imali naredbu, jutros biste vidjeli ljude sa dugim cijevima ispred kuće direktora OSA-e dok pretresaju njegovu kuću, pa bi ga onda izveli. Međutim, prema mojim informacijama, policija MUP-a KS je jutros došla u 6 sati. Zazvonili su, nisu imali naredbu da uđu u kuću, pa se Mehmedagić sam prijavio u MUP gdje je lišen slobode. Sve je to, naravno, u skladu sa zakonom. Ali nije u skladu sa zakonom da isti tužilac konstantno pokušava da nekome pronađe određenu vrstu krivičnog djela. Da isti tužilac sebi proizvodi dokaze i da ima za cilj isključivo diskreditaciju ili obezglavljivanje OSA-e BiH", kaže Avdić.

Uporedio je postupanje Tužilaštva Bih u slučaju Mehmedagića sa slučajevima Milorada Dodika i Dragana Lovića.

"Jutros je Oleg Čavka naredio provođenje uviđajnih radnji u kući Mehmedagića zbog toga što ima sumnju da su njegova primanja nesrazmjerna imovini koju ima. To je ta neka kuća. Međutim, istovremeno, svi znaju da smo imali slučaj pranja novca, konkretno u predmetu "Milorad Dodik i Bobar banka", kupovina njegove vile u Beogradu. Nikada ništa nije istraženo. Imamo i drugi slučaj u Mostaru - vilu Dragana Čovića. Također, nikad ništa nije istraženo. A istražujete kuću direktora OSA-e. Nije sporno što istražujete, već što ga lišavate slobode, a njih ne istražujete", istaknuo je Avdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...