DOLAZI LI KRAJ ŠKORINOG DOMOVINSKOG POKRETA: Tri neuspjeha u dvije godine

Koji su uzroci ostavke, Škoro ne otkriva, već samo navodi lične razloge.

  • Regija

  • 20. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 0

Miroslav Škoro je danas podnio ostavku na dužnost predsjednika Domovinskog pokreta, stranke koju je osnovao u februaru prošle godine i koja je, u nešto više od godinu dana, postala relevantna politička snaga u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Koji su uzroci ostavke Škoro ne otkriva, već samo navodi lične razloge. Istakao je kako odluka o napuštanju mjesta predsjednika stranke nije iznenadna, ali je “vjerovatno iznenadila ljude”.

Tri neuspjeha u dvije godine

U zadnjih nešto manje od dvije godine Škoro je prošao intenzivan politički put u kojem je zabilježio zapažene rezultate te bio nadomak tome da postane odlučujući faktor u državnoj politici. No svaki put bi mu to promaklo.

Na posljednjim lokalnim izborima Škoro je ušao u finale izbora za gradonačelnika Zagreba, ali u drugom krugu je s 34 posto osvojenih glasova birača izgubio od Tomislava Tomaševića.

To je bio njegov treći neuspjeh u manje od dvije godine

Peternel: Bio je izložen velikom pritisku

Igor Peternel, bliski saradnik Miroslava Škore i član predsjedništva Domovinskog pokreta, kaže da Škorina ostavka predstavlja nove trendove u hrvatskoj politici.

"Ovo su novi trendovi u politici, modernoj politici. Čovjek se stavio na raspolaganje, odradio je tri izborna ciklusa u godinu dana i to u nevjerovatnim uvjetima. Vi mediji samo znate što ste mu radili, kako ste ga redikulizirali i kojim pritiscima je bio izložen. Čovjek je odlučio da neće voditi stranku", kaže Peternel.

"Ovo su novi trendovi za nova vremena. Gospodin Škoro se pokazao kao gospodin. Osnovao je stranku, išao u tri izborna ciklusa i, po meni, ostvario odličan rezultat koji ste vi mediji osporavali. Jednostavno mu je došlo do zamora i odlučio je operativno ne voditi stranku", rekao je Peternel.

Puhovski: Postoje tri moguća objašnjenja

Politički komentator Žarko Puhovski kaže da postoje tri moguća razloga za naprasni odlazak Miroslava Škore s čela stranke, ali da ne treba isključiti mogućnost da se "ponavlja ona priča sa Sanaderom".

"Ne znam zašto je dao ostavku, ali mogu pretpostaviti tri stvari. Prvo, da mu je bilo preteško funkcionirati kao predsjednik sa sviješću da je sve svoje uspjehe postigao i da novih uspjeha u dogledno vrijeme neće imati. S druge strane se našao pred dnevno-političkim problemima koje nije u stanju rješavati. Njegove lokalne organizacije vrludaju između saradnje s HDZ-om i lijevo-liberalnim blokovima u različitim županijama. On jednostavno nema dovoljno jasnu politiku ili uvjerenje da im kaže s kim trebaju ići, a ako im kaže da ne idu ni s jednima ni drugima, onda ljude koji su se angažirali demotivira jer onda nisu ništa dobili.

Drugo, mislim da je zaključio kako mu se finansijski ne isplati ova aktivnost. Treće, mislim da su Mario Radić i ljudi koji zapravo cijelo ovo vrijeme vode Domovinski pokret zaključili da je Škoro kao frontmen obavio svoje i da sad mogu uzeti nekog drugog", kaže Puhovski.

"Naravno, ne treba isključiti mogućnost da se u kontekstu adventskih kućica ponavlja ona priča sa Sanaderom", napominje.

"Moguće je cijepanje stranke"

Iz ove situacije kao pobjednik izlazi HDZ, a Domovinski pokret očekuje dinamičan period koji bi mogao dovesti do cijepanja stranke, navodi analitičar.

"Sad će biti velika borba za 'dušu' pokreta. HDZ će svoje sigurno pokušati. Čuli smo da je predsjednik Milanović prije jedno mjesec dana rekao koga on predlaže za predsjednika, to je isto jedna velika stvar. Ali kod Milanovića to i nije neko čudo, predložio je Stipu Mlinarića. Tu će biti nadigravanja, do jeseni je ostalo dovoljno vremena da se te igre dovrše. One će najvjerovatnije dovesti do cijepanja stranke. Ona je slaba i organizacijski i svjetonazorski, a sad kad se nađe pod pritiskom centrifugalnih sila i odlaska čovjeka koji je svojim imenom bio neka vrsta autoriteta, po mom sudu naglo raste šansa za pad stranke. Može tu nešto pokupiti Most, ali iznad svega mislim da je dobitnik HDZ. HDZ-u i Plenkoviću osobno je Domovinski pokret baš bio trn u oku", kaže Žarko Puhovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...