ARD O MATI RIMCU: Impresionirao je njemačke inženjere

Tekst prenosimo sa stranice "Index Auto" zagrebačkog portala Index.hr.

  • Auto

  • 22. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 2

ARD je objavio prilog u kojem se bavi hrvatskim proizvođačem električnih automobile Matom Rimcem.

“Hrvat Mate Rimac već je dugo ime među menadžerima automobila i ljubiteljima superbrzih sportskih automobila. Ali sada je i turistička atrakcija u Hrvatskoj. Budući da je Rimac nedavno dobio odgovornost za vrhunski brend Bugatti, HTZ koristi proizvođača automobila i njegove sportske automobile za oglašavanje brenda Made in Croatia”, navodi ARD.

Ističe se da se Hrvatska ponosni Rimcem i da ga mediji često uspoređuju s Elonom Muskom. 

Veliki broj Hrvata stoji iza Rimca, a njegov najnoviji projekt Robot-Taxi, koji uključuje izgradnju parka sa 60 autonomnih taksija, posebno nadahnjuje Zagrepčane, navodi se.

Podsjeća se da je Rimac imao teško djetinjstvo, da se iz Njemačke kao tinejdžer s obitelji preselio u Samobor. U školi se nije snašao, loše je govorio hrvatski, ali je imao profesora koji ga je poticao da se bavi elektronikom.

“U dobi od 18 godina, Mate Rimac kupio je stari BMW serije 3, proizveden 1984. godine. Budući da se želio utrkivati, a oronuli benzinski motor za to nije bio dovoljan, Mate je u svoj prvi automobil ugradio elektromotor viljuškara. Tri godine kasnije, 2009. godine, osnovana je tvrtka Rimac Automobili. Mate također studira poslovni menadžment. Taj 23-godišnjak je 2011. godine na salonu automobila u Frankfurtu predstavio svoj prvi, isključivo električni sportski automobil. Godine 2018. na autosalonu u Ženevi predstavio je trkaći automobil od 1914 KS. Proizvođač automobila iz Hrvatske sada na tržište u malim serijama donosi sportski automobil Nevera od 1912 KS i 400 km/h. Godišnje proizvede 150 komada. Cijena po vozilu je dva milijuna eura”, navodi ARD.

Činjenica da automobilske tvrtke i investitori već dugo dolaze u Zagreb ukazuje na Rimčevu ogromnu stručnost u području elektromobilnosti, ističe njemačka televizija. “U samo tri tjedna tvrtka je za Porsche razvila elektromotor koji pruža 30 posto veći domet, time je impresionirao i inženjere u Njemačkoj”, ističe se.

Mate Rimac sada će upravljati Bugattijem. Stručnjaci ovo vide kao logičan razvoj događaja, a također i kao "win-win situaciju", navodi ARD.

ARD ističe da Rimac sada zapošljava 1000 ljudi, a trenutno planira izgradnju novog sjedišta tvrtke koje će sadržavati muzej i hotel. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...