OVO NIJE DOBRO: Porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, devet osoba...

Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata, njih 27 ima aktivnu infekciju, dok su ostali post Covid ili sumnjivi.

  • Vijesti

  • 25. Jul. 2021  

  • 0

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata potvrđeno je 16 slučajeva zaraze koronavirusom, od testiranih 569 osoba, a od COVID-19 infekcije oporavilo se devet.

U istom periodu, nije bilo preminulih osoba od posljedica infekcije tim virusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata, njih 27 ima aktivnu infekciju, dok su ostali post covid ili sumnjivi.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 23 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 25. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 90 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 721 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.866 osoba zaraženih koronavirusom i 51.489 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

- Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 31 pacijent od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 200 PCR briseva.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.676 doza vakcina, dok je i za dana, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, planiran nastavak imunizacije građana Kantona Sarajevo.

Apeluje se na građane da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i pozivaju ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Press službe KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...