VODEĆI AMERIČKI EPIDEMIOLOG NAJAVLJUJE TREĆU DOZU: Evo ko su prvi kandidati za revakcinaciju

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta vakcinisanih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebna revakcinacija.

  • Svijet

  • 25. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 1

Dodao je da zdravstveni dužnosnici također razmatraju treba li ipak uvesti upute za nošenje maski i za cijepljene Amerikance

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci u nedjelju je rekao da bi Amerikanci koji su imunokompromitirani mogli trebati dodatnu dozu vakcine protiv COVID-19, dok se SAD bori s rastom slučajeva delta varijante koronavirusa, prenosi novinska agencija HINA.

Fauci je u intervjuu za CNN rekao da se radi o "pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli hemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji", rekavši da su to prvi kandidati za "eventualno treće revakcinisanje, do kojeg će vjerovatno doći".

Dodao je da zdravstveni dužnosnici također razmatraju treba li ipak uvesti upute za nošenje maski i za vakcinisane Amerikance, rekavši da se to "aktivno razmatra".

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta vakcinisanih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebna revakcinacija.

"To je dinamična situacija. Rad koji traje, razvija se kao i u mnogim drugim područjima pandemije", rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

"Potrebno je pratiti podatke."

Prošle sedmice, izraelsko ministarstvo zdravstva prijavilo je smanjenje učinkovitosti Pfizerove vakcine u sprečavanju zaraza i simptomatskih bolesti. Dodaju da je vakcina protiv koronavirusa u dvije doze koje je razvio Pfizer u saradnji s BioNTechom, i dalje visoko efikasna u sprjčavanju ozbiljnog oboljenja.

Opadanje efikasnosti podudara se sa širenjem delta varijante, sada dominantnim sojem u Izraelu.

Izrael dijeli treće doze vakcine osobama kojima je oslabljen imunitet, uključujući i one koji su imali transplantacije srca, pluća, bubrega ili jetre, kao i pacijente oboljele od karcinoma koji primaju hemoterapiju.

Delta varijanta, koja je najprije pronađena u Indiji, potiče rast zaraženih u SAD-u.

Najveći porast novih slučajeva koronavirusa je u mjestima s nižim stopama vakcinisanih osoba.

Florida, Teksas i Missouri čine 40 posto svih novih slučajeva u zemlji, dok je jedan od pet novih slučajeva zabilježen na Floridi, rekao je prošle sedmice savjetnik Bijele kuće, Jeffrey Zients.

Pfizer i BioNTech rekli su u petak da je SAD kupio dodatnih 200 miliona doza njihove vakcine u svrhu vakcinacije djece, kao i mogućeg dodatnog revakcinisanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...