SUD BiH ODBIO ŽALBE: Osman Mehmedagić ostaje…

...pod mjerama zabrane.

  • Vijesti

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbe Tužilaštva BiH i odbrane na mjere zabrane koje su određene direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, saznaje Srna.

Sud BiH odlučio je 16. jula da direktor OSA-e Mehmedagić bude pušten iz pritvora uz određene mjere zabrane, na šta su se žalili i tužilac Oleg Čavka i Mehmedagićevi advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica.

U Sudu BiH je 16. jula održano ročište na kojem su i Tužilaštvo i Mehmedagićeva odbrana pred sutkinjom za prethodni postupak Tatjanom Kosović izlagali argumente za, odnosno protiv određivanja jednomjesečnog pritvora.

Zabranjen mu kontakt

Mjerama zabrane Mehmedagiću se zabranjuje kontaktiranje na bilo koji način s drugim osumnjičenim licima Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović i Emirom Mujkanovićem te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu i približavanje tim osobama na udaljenost od 50 metara.

Iz Suda BiH saopšteno je da se zabranjaju i svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojim osobama osim s braniocima.

“Mehmedagić, s ciljem redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da s tim osobama razgovara o ovom predmetu”, navodi se u saopštenju i dodaje da je o svakom takvom kontaktu Mehmedagić dužan prethodno da obavijesti postupajućeg tužioca Olega Čavku.

Sud navodi da će ova mjera trajati dok za njom postoji potreba i da će se opravdanost mjere kontrolisati svaka dva mjeseca.

Tužilaštvo traži pritvor, odbrana da se ukinu mjere

Tužilaštvo BiH je za Mehmedagića, koji je pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave i pranja novca, predlagalo pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. Pritvor je zatražen, jer je Tužilaštvo smatralo i da bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa lišenjem slobode Mehmedagića. Tužilac Oleg Čavka u svom izlaganju na jutrošnjem ročištu problematizovao je način na koji je direktor OSA-e stjecao diplome i nekretnine u Sarajevu.

S druge strane, Mehmedagićevi advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica odbacili su navode Tužilaštva, tvrdeći da nema osnova sumnje za djela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...