POTEZ OČAJNIKA: Petković o obustavi rada u institucijama BiH - “Bakir Izetbegović je, nakon njegovog oca, najveći problem…”

"...BiH i njenog normalnog funkcionisanja."

  • Mini market

  • 30. Jul. 2021  30. Jul. 2021

  • 7

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da je obustava rada svih srpskih predstavnika u institucijama BiH samo prvi korak.

"Mi smo poslali jasnu poruku iz Republike Srpske, a koji će to biti koraci kasnije - da li će to biti kolektivne ostavke svih i povlačenja iz Sarajeva... Onda ćemo doći u jednu potpuno nefunkcionalnu BiH i možda je to početak kraja BiH", rekao je Petković za Radio-televiziju Srbije.

On je istaknuo da je lider SDA Bakir Izetbegović, nakon njegovog oca, najveći problem BiH i njenog normalnog funkcionisanja.

Petković je naveo da je Izetbegović svojim izjavama i podstakao sve ovo – on je prvi koji je Republiku Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom, Srbe genocidašima i rekao da nikada ne može biti suživota, on je taj koji hoće da načini unitarnu BiH u kojoj će živjeti samo Bošnjaci.

"Srbi to nikada neće dozvoliti i ne može ni on niti bilo koji visoki predstavnik koga je poslala međunarodna zajednica, da uguši nama slobodu govora, ali i naša nacionalna i vjerska osjećanja", poručio je Petković.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjoj Luci odbacili su svako nametanje na nivou BiH.

Poslanici iz Republike Srpske su zbog nametnutih odredaba počeli bojkot rada institucija BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Peticiju je do sada potpisalo oko 80.000 građana Republike Srpske.

Narodna skupštine Republike Srpske danas bi trebala da razmatra izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...