KRVNIK IZ VLASENICE PRVI JE PAO: Karadžićev general odgovoran je za smrt hiljada ljudi, a sve je počelo kobnim sastankom na kojem se odlučivala sudbina Bošnjaka…

"Slobodna Bosna" donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 0

Danas se prisjećamo lika i nedjela Radislava Krstića, bivšeg generala Vojske Republike Srpske.

Haški tribunal je 2001. donio presudu prema kojoj je Krstić 12. jula učestvovao na sjednici koju je vodio ratni zločinac Ratko Mladić, na kojoj se odlučivalo o sudbini Bošnjaka u Srebrenici.

Mladić je 13. jula Krstića proglasio komandantom Drinskog korpusa. Presuđeno je da je kao komandant morao da zna za plan za masakr, kao i za učestvovanje korpusa u masovnim ubistvima pa ipak nije nikoga kaznio za te zločine. Istovremeno je pripremao ofanzivu na Žepu.

Sudija je u presudi izjavio da je Krstić kriv za "ubistvo hiljada bosanskih muslimana između 10. i 19. jula 1995”. Proglašen je krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon te osuđen na 46 godina zatvora.

Bila je to prva haška presuda za genocid za rat u BiH i dotad najveća zatvorska kazna dodijeljena optuženom. Krstić je bio prvi Evropljanin osuđen za genocid na nekom međunarodnom sudu nakon Nirnberškog procesa. Nakon uložene žalbe, kazna mu je smanjena na 35 godina, a presuda je preimenovana u "učestvovanje i pomaganje u genocidu".

Generala Krstića uhapsile su međunarodne snage u BiH 2. decembra 1998.

Poslije pravosnažne presude Tribunala, Krstić je 2004. bio upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne. U britanskom zatvoru nožem su ga napali i ranili zatvorenici, zbog čega je 2013. prebačen u Poljsku.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...