IZETBEGOVIĆ POSLAO JASAN SIGNAL BANJOJ LUCI: "Mislim da će ovaj zakon pasti!"

"Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog naroda", poručuje Izetbegović.

  • Politika

  • 02. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 2

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, oglasio se nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka.

- Časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inzkova odluka, mislim da je njima olakšao život. Inzko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS-u ne shvataju tu stvar i da im to nije donijelo olakšanje, rekao je Izetbegović, komentarišući reakcije iz Republike Srpske na Inzkov zakon.

Ističe da se međunarodna zajednica prije ili kasnije morala obračunati sa Dodikom.

- Milorad Dodik već preko deceniju zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani, drugima ne dopušta ono što im zakon garantuje. Prije ili kasnije je međunarodna zajednica morala odmjeriti snagu s politikama koje oličava Milorad Dodik. Ne mislim da te njegove politike mogu nadjačati Dejtonski sporazum i stabilnost BiH, kazao je on.

Izetbegović je najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko zakon o odbacivanju Inzkove odluke, kao i zakon o vrijeđanju RS-a, budu usvojeni u ovom entitetu.

- Naravno da entitet ne može nametati državi ništa, kao što ni općina ne može kantonu. Ići ćemo u tom smjeru da se obratimo ustavnom sudu i entiteta i državnom i mislim da će ovaj zakon pasti, ističe Izetbegović.

Kada je riječ o smjeni glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Gordane Tadić, Izetbegović kaže kako je Tadić radila opasnu stvar.

- Mislim da je radila vrlo opasnu stvar kroz procesuiranje samo generala ARBiH. Mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata i na taj način izjednačiti strane. Pokušala se predstaviti korumpiranom stranka koja je kičma otpora i stabilnosti u BiH, zaključio je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...