PATRIJARH IZNENADIO SVE, ODRŽAO TAKTIČAN I POMIRLJIV GOVOR: "Pred Bogom su sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf"

"Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti", rekao je poglavar SPC-a.

  • Regija

  • 04. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

Centralna manifestacija povodom sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji "Oluja" 1995. godine, održava se u zemunskom naselju Busije. Prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, javlja RTS.

Ispred Crkve Ćirila i Metodija okupio se veliki broj građana, a opelo je služio patrijarh srpski Porfirije.

"Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti", rekao je poglavar SPC-a.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf.

"Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsjednuti njima. Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja", rekao je patrijarh.

Istakao je da je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski mnogo puta bio u Dalmaciji te da je zavolio taj kraj.

- Malo gdje mi je nebo bilo blisko kao tamo i upoznao sam čestite Srbe i mnogo dobrih Hrvata koji su, stoljećima upućeni jedni na druge, međusobno živjeli, obogaćivali se, ali imaju nesporazume i sukobe i sami su nalazili način da idu dalje. Siguran sam da mnogi među vama ipak dijele moje iskustvo, rekao je patrijarh Porfirije koji se zatim direktno obratio krajiškim Srbima okupljenima na komemoraciji.

- Znam da ste ovdje svili novo gnijezdo, ali da ste srcem i dušom u Dalmaciji i drugim krajevima, moleći se za svoje bližnje. Ne želimo voditi ratove komemorativnim politikama sjećanja, a još manje ući u matricu zapomaganja i trajno ući u stanje žrtve. Narativ žrtve ne može biti pokretač nadahnuća, prije je trajna muka i pakao, rekao je patrijarh.

On je rekao da nisu potrebni samozvani mirotvorci kao posrednici „jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima pod plaštom mirotvorstva".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju je rekao da su Srbi stradalnički narod te da je "Oluja" zločinačka akcija.

"Republika Srpska sa Srbijom gradi mir na ovim prostorima. Nema većeg garanta mira na ovim prostorima od Srbije. Srpski narod nikada nije pozivao na osvetu. Ne želimo sukobe, ali ne želimo odustati od političkih prava, da nam zabrane da govorimo. Ništa ne tražimo nego da RS bude ono što joj je dato u Dejtonskom sporazumu, a to nam je davno oteto. To je legitiman politički cilj. Okupimo se oko uspješne politike predsjednika Vučića, da se ne bismo okupljali u nekim kolonama i otišli u istoriju sjećanja", rekao je Dodik.

Kazao je da se treba posvetiti idejama "srpskog sveta" kao vrijednosti koja okuplja Srbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...