"SB" U GALERIJI OPĆINE NOVI GRAD: Pogledajte detalje s izložbe fotografija “Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici” (FOTO)

Fotografije su praćene izjavama i citatima koje stoje kao svjedočanstvo jednog vremena i odnose se na brojne svjetske i domaće političare, umjetnike, naučne radnike, sportiste i humaniste.

  • Kultura

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 2

U Sarajevu je u četvrtak otvorena izložba fotografija "Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici" koju organizira JU Muzej "Alija Izetbegović" u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo.

Izložba fotografija “Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici” pruža zanimljiv pristup u međusobne odnose Alije Izetbegovića i onih ljudi s kojima je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH održavao privatni i poslovni kontakt.

Riječ je o ljudima iz raznih sfera društvenog života, koji su, zajedno s Izetbegovićem, ostavili značajan historijski pečat u jednom od najtežih perioda po opstanak Bosne i Hercegovine.

Fotografije su praćene izjavama i citatima koje stoje kao svjedočanstvo jednog vremena i odnose se na brojne svjetske i domaće političare, umjetnike, naučne radnike, sportiste i humaniste.

Otvorenje izložbe organizirano je uz poštivanje svih epidemioloških mjera u Galeriji Općine Novi Grad, a prisustvovali su predstavnici nekoliko institucija, diplomatski kor i građani.

Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica JU Muzej “Alija Izetbegović”, kazala je kako je slobodan ulaz na izložbu koja će biti otvorena do 17. augusta.

– Na ovaj način simbolično želimo obilježiti datum rođenja rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, koji je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Ono što je specifično za ovu izložbu je što se radi o materijalu, odnosno fotografijama koje su preuzete iz privatnog albuma predsjednika Izetbegovića i arhive Muzeja "Alija Izetbegović" – pojasnila je Berberović-Dizdarević.

Prema njenim riječima, na fotografijama su zabilježeni susreti Izetbegovića i mnogih drugih poznatih ličnosti širom svijeta. Pored fotografija, nalaze se i citati poznatih ličnosti o Izetbegoviću.

Pored izložbe, posjetioci imaju priliku po promotivnim cijenama kupiti izdanja iz izdavačke djelatnosti Muzeja “Alije Izetbegović”.

Berberović-Dizdarević je podsjetila kako je Muzej trenutno zatvoren za posjete zbog adaptacije stalne muzejske postavke, a očekuju da će ponovo biti otvoren od sredine septembra.

– Sljedeća aktivnost koju planiramo već iduće sedmice jeste otvorenje prvog ciklusa Ljetne škole bh. diplomatije, koja je namijenjena za studente društvenih nauka, diplomatije, međunarodnih odnosa. Ova ljetna škola će pružiti priliku svim studentima da prisustvuju potpuno besplatno predavanjima eminentnih univerzitetskih profesora, koji će govoriti o svim temama vezanim za diplomatiju – rekla je Berberović-Dizdarević.

Pored toga, imat će priliku da prisustvuju predavanjima domaćih i stranih ambasadora i diplomata te nakon toga su planirane studijske posjete muzejima, galerijama i drugim gradovima u BiH, među kojima je i rodna kuća Izetbegovića u Bosanskom Šamcu.

Svi polaznici po završetku Ljetne škole dobit će certifikate, a planirana su i određena iznenađenja i nagrade.

Govoreći o značaju očuvanja kulture sjećanja na Izetbegovića, Berberović-Dizdarević je rekla kako je važno podsjećati na njegov značaj u historijskom i političkom kontekstu, kao i u kontekstu velikog mislioca, filozofa, borca za ljudska prava i slobode te autora brojnih djela, koji je bio poznat i na Istoku i na Zapadu.

– Naročito je za Muzej "Alija Izetbegović" značajan rad sa mladim ljudima, sa studentima i učenicima osnovnih i srednjih škola – rekla je Berberović-Dizdarević, koja je ukazala na značaj izučavanja činjenica i kritičkog razmišljanja.

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovao je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, javlja "Hayat".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...