NEDIM SLADIĆ IMA OBJAŠNJENJE: Zašto su oblaci iznad Zenice ličili na ženske grudi

Ranije je objasnio da ova pojava “pokazuju izrazitu nestabilnost atmosfere, kao i prisustvo snažnih silaznih strujanja”.

  • Vijesti

  • 06. Avg. 2021  06. Avg. 2021

  • 0

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić objavio je jučer fotografiju neobične pojave koja se tokom pogoršanja vremena pojavila iznad Zenice - "mammatus oblaci". Ova pojava izazvala je veliku zainteresovanost na mrežama i pitanje zbog čega se oblaci tako zovu i zašto podsjećaju na "ženske grudi".

Sladić je danas objavio pojašnjenje.

“Mammatus, češće i mamma, latinski je naziv za žensku dojku (en. breast). Zbog specifičnog visećeg izgleda, koji je posljedica snažnog spuštanja hladnijeg zraka silaznim strujanjima, često ga meteorolozi širom svijeta tako i zovu. Mammalia je latinski naziv za porodicu sisara, kojoj, gle čuda, i mi pripadamo (en. mammals)”, napisao je Sladić nakon velikog broja komentara na mrežama.

Ranije je objasnio da ova pojava “pokazuje izrazitu nestabilnost atmosfere, kao i prisustvo snažnih silaznih strujanja”.

Podsjetimo, veći dio BiH jučer ujutro je zahvatilo olujno nevrijeme. U Banjoj Luci je olujni vjetar čupao drveće, nosio krovove, a određena naselja su ostala bez električne energije. U drugim dijelovima zemlje, zbog začepljenja šahtova, došlo je do poplava ulica. Nevrijeme je izazvalo materijalnu štetu, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...