NA RUBU KATASTROFE: U ovoj zemlji registriran najveći dnevni broj zaraženih u 2021., milioni u "lockdownu"

U NSW-u je hospitalizirano 345 osoba, 56 ih je na intenzivnoj njezi, a 23 na respiratoru, objavile su državne vlasti. 

  • Svijet

  • 07. Avg. 2021  

  • 0

Australija je u subotu potvrdila rekordan broj novih zaraza ove godine, a zarazna delta varijanta koronavirusa nastavlja se širiti u najnaseljenijim državama - Novom Južnom Walesu (NSW), Victoriji i Queenslandu.

U te tri države živi oko 15 miliona ljudi, oko 60 posto australskog stanovništva i nalaze se u strogom 'lockdownu', a Australija je potvrdila i pet smrti povezanih s Covidom-19.

NSW je potvrdio 319 novih lokalnih slučajeva koronavirusa, najviše od početka pandemije. U Sydneyju i susjednim regionalnim centrima već je šest sedmica na snazi uredba da se ostane kod kuće. 

U NSW-u je hospitalizirano 345 osoba, 56 ih je na intenzivnoj njezi, a 23 na respiratoru, objavile su državne vlasti. 

Susjedna država Victoria bilježi najveći skok zaraza u 2021. godini s 29 novih slučajeva. U Victoriji je ranije ove sedmice stupio na snagu 'lockdown' od sedam dana. 

Premijer Victorije Dan Andrews pozvao je stanovnike da poštuju pravila i izlaze iz svojih domova samo radi neophodnih poslova, kupovine, cijepljenja ili dvosatne tjelovježbe na otvorenom. 

- Ova delta varijanta se jako brzo širi. Nemamo dovoljno cijepljenih, završit ćemo s mlađim ljudima u bolnici, inače fit i zdravim ljudima. Naš sustav će biti opterećen ako ne stavimo ovo pod kontrolu, rekao je Andrews. 

U Queenslandu je 13 zaraženih, a samo jedan od njih pritom nije bio izoliran, što ulijeva nadu da će se ukinuti osmodnevno zatvaranje u dijelovima zemlje u nedjelju poslijepodne kako je i planirano. 

S više od 36.000 slučajeva covida-19 i 937 mrtvih, Australija je izbjegla velik broj zaraženih kao u drugim razvijenim zemljama, ali je broj cijepljenih među najnižima. 

U Australiji je tek 20 posto stanovnika starijih od 16 godina potpuno cijepljeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...