MNOGE MASKE VIŠE NISU DOVOLJNA ZAŠTITA OD DELTA SOJ: Evo koje preporučuju zdravstvene organizacije

Platnene maske i marame nisu toliko učinkovite u zaštiti od virusa ali su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija

  • Zdravlje

  • 07. Avg. 2021  07. Avg. 2021

  • 0

U proteklih godinu i po maske su nas spasile od još gore epidemiološke sitacije. Međutim, s pojavom novih sojeva, nisu sve vrste maski pružale dovoljnu zaštitu kao ranije. Novije studije pokazuju da platnene maske ne mogu zaustaviti iznimno opasni delta soj. 

Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti pri Sveučilištu Minnesota, navodi da platnene maske i marame nisu toliko učinkovite u zaštiti od virusa te da su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite te da učinkovitost ovih maski ovisi o vrsti tkanine, broju slojeva i o tome pristaje li vam maska ispravna. CDC neprekidno proučava sve ove čimbenike.

image  KN95 i N95

Dosadašnje studije pokazale su da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske te da u nekim situacijama mogu filtrirati oko 50 posto finih čestica virusa, navodi CDC.

CDC klasificira maske KN95 i N95 kao one koje su “osmišljene i testirane kako bi se osiguralo da rade na dosljednoj razini kako bi se spriječilo širenje covida-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...