AMERIKANCI SPREMAJU SNAŽNE UDARE NA AFGANISTAN: Čekaju da se Britanci izvuku iz gradova, pa šalju bombardere B-52

Za to vrijeme Talibani nastavljaju snažnu ofanzivu prema gradovima

  • Svijet

  • 07. Avg. 2021  

  • 0

SAD raspoređuju masivne bombardere B-52 u očajničkoj namjeri da zaustave napredovanje Talibana prema većim gradovima, pošto su Britanci saopćili da izlaze iz njih. Masivni bombarderi raspoređeni su da napadnu talibane u pokušaju da zaustave militante u zauzimanju tri velika grada, piše The Sun.

Upotreba B-52 dolazi u trenutku kada su Talibani pregazili afganistansku provinciju, što je navelo britansku vladu da kaže Britancima da se izvuku jer situacija postaje "sve smrtonosnija i razornija". Talibani haraju Afganistanom, donoseći njihovo ekstremno tumačenje islama, ubijajući žene zbog nošenja uske odjeće.

Bombarderi iz vremena Hladnog rata prvi put je korišten kada su američke snage napale Afganistan 2001. godine u potrazi za Osamom bin Ladenom nakon 11. septembra. Američki odbrambeni izvori rekli su da su avioni letjeli za Afganistan iz zračne baze Al-Udeid u Kataru, prenosi "The Times".

Svaki bombarder je nosio do 32 tone bombi i oni su gađali ciljeve oko Kandahara, Herata i Laškar Gaha u provinciji Helmand. Talibani su preuzeli kontrolu nad ogromnim područjima ruralnog Afganistana od početka maja, kada su pokrenuli niz ofanziva koje su se poklopile s početkom konačnog povlačenja stranih trupa.

Smrtonosnija situacija

Snage afganistanske vojske uglavnom su prepustile sela talibanima, ali sada pokušavaju da odbrane niz gradova. U međuvremenu, Ministarstvo vanjskih poslova, Commonwealtha i razvoja izdalo je apel Britancima da ne putuju u Afganistan, već da se sklone iz te zemlje.

"Ako ste još uvijek u Afganistanu, savjetuje se da sada odete komercijalnim sredstvima putovanja zbog pogoršanja sigurnosne situacije", dodaje se.

Talibanski borci ušli su u subotu u glavni grad provincije Džavzdžan u sjevernom Afganistanu, nakon što su pregazili devet od 10 okruga u provinciji. U petak su Talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom provincije Nimroz na jugozapadu Zaranga, gdje vlada kaže da se još uvijek bori sa pobunjenicima u glavnom gradu.

Kako talibani napreduju, sve više se pojavljuju dokazi o njihovoj brutalnosti, uključujući pogubljenje vojnika afganistanske armije. U najnovijem zastrašujućem napadu, uznemirujuće slike objavljene na internetu prikazuju krvava tijela vojnika u okrugu Kang u jugoistočnom Afganistanu.

Nemilosrdni militanti već su pobili desetine civila i obećali da će gay muškarce smrviti obrušavajući na njih zidove jer planiraju da povrate svoje strogo tumačenje šerijatskog zakona širom ratom razorenog Afganistana.

Na posebnom sastanku Vijeća sigurnosti UN u petak, Deborah Lyons, izaslanica UN za Afganistan, rekla je da se borbe pojačavaju i da ima sve više mrtvih.

"Rat u Afganistanu ušao je u novu, smrtonosniju i razorniju fazu", rekla je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...