MIA BLAŽEVIĆ UPOZORAVA NA PAKLENI SCENARIJ: "Ulazimo u četvrti val pandemije, evo šta se može očekivati..."

U BiH stiglo je 2,7 miliona vakcina protiv koronavirusa, a vakcinisano je tek 14 posto stanovništva jednom dozom, a samo osam posto drugom.

  • Društvo

  • 10. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 1

O stopi vakcinisanih, posljedicama nevakcinisanja, pripremama za mogući četvrti val pandemije, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Mia Blažević govorila je za Hayat televiziju.

U BiH stiglo je 2,7 miliona vakcina protiv koronavirusa, a vakcinisano je tek 14 posto stanovništva jednom dozom, a samo 8 posto drugom.

Upitali smo epidemiologinju Blažević, kako je moguće da je vakcinisano tako malo stanovnika?

Nama su tek nedavno stigle neke veće količine, Sinofarm je stigao u četvrtak, AstraZeneca je stigla sinoć, odnosno danas, tako da će te doze biti na raspolaganju sljedeće sedmice kada dobijemo odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva da ih možemo upotrebljavati.

Kada je riječ o broju neiskorištenih vakcina u Federaciji BiH, dr. Blažević je istakla da je oko 100.000 doza vakcina na raspolaganju na terenu.

"Naravno, zavisi i od mogućnosti prihvaćanja kantonalnih zavoda koliko doza mogu primiti i o njihovoj potrošnji na terenu. Dakle, ako ne troše doze vakcina, onda su im zauzeti kapaciteti skladišta, tako da ne mogu primiti neke ogromne količine vakcina. Naime, mi imamo najveće skladište vakcina u Zavodu, tako da mi svake sedmice ponudimo odeređene količine vakcina i nisu svi kantoni u mogućnosti primiti sve što im mi ponudimo. One doze koje ne budu prihvaćene, one se ili raspodjeljuju na druge kantone ili se čeka naredna sedmica da se oslobode kapaciteti kantonalnih zavoda da oni to distribuiraju na teren u domove zdravlja", kazala je.

Masovna vakcinacija počela je u brojnim kantonima, međutim odziv stanovnika je mali.

U proteklom periodu pripremili smo brojne materijale, međutim, to košta. Mi radimo na procesu da krenemo u tu masovnu promociju, naravno malo kasnimo s tim, to je činjenica, međutim, teško je s obzirom da je potrebna veća količina novca, tražimo brojne načine kako to isfinansirati. Mi smo zaduženi za promociju, a nemamo neki budžet koji je predviđen za masovnu kampanju – naglasila je dr. Blažević.

U KS-u masovna vakcinacija odvija se samo na jednom mjestu – u Zetri.

Na posljednjem sastanku koordinacionog tijela odlučeno je da je potrebno napraviti više mjesta na razini kantona gdje bi se moglo omogućiti ljudima da se vakcinišu, mislim da je ptrebno približiti i oogućiti građanima lakšu i bržu dostupnost vakcinama, tako da bi dobro bilo organizirati na što više mjesta, kako ljudi ne bi morali duže čekati na vakcinu, pogotovo po ovakvim eksremnim vrućinama kao u zadnjem periodu.

Mogli smo čuti i izjave pojedinih da ni stimulaciju građana da se vakcinišu neće raditi jer smatraju da to nije urodilo plodom ni u svijetu. Koliko bi npr. vaučeri, kuponi ili novčana stimulacija pomogli da se poveća broj zainteresovanih za vakcinaciju, upitali smo dr. Blažević.

O tome nismo razmišljali, u svijetu se to nije pokazala kao neka dobra metoda, mi ćemo za sada ići na promociju, najbitnije je podići svijest građana o važnosti vakcinacije, na način da je to najbolje za njih i njihovo zdravlje, jer najveći prioritet svakog čovjeka je da je zdrav.

Gostujući u Vijestima u 7, dr. Blažević je kazala da Zavoda za javno zdravstvo FbiH priprema novi set mjera i preporuka za novu školsku godinu.

Savjetujemo svim učiteljima, nastavnicima, svima koji sudjeluju u obrazovnom procesu, koji se mogu vakcinisati, da se vakcinišu, to je najbolja zaštita uz dodatne mjere prevencije koje su se i ranije koristile, kako bi se mogućnost zaražavanaj svela na najmanju moguću mjeru.

Kada je riječ o četvrtom valu pandemije, epidemiologinja Blažević smatra da već ulazimo u četvti val.

S obzirom da smo u odnosu na prethodnu sedmicu imali duplo veću sedmodnevnu incidencu i ona se i dalje značajno povećava, tako da sigurno ulazimo u četvrti val. Mi pripremamo određeni set mjera za kantonalne krizne štabove i to će biti spremno na sljedećem sastanku kriznog štaba kada bi trebali biti prihvaćeni ti setovi novih mjera. Za sada je situacija poprilično stabilna i dosta povoljna, mi nemamo toliko visoku incidencu da bi uvodili neke značajnije mjere, ali ukoliko se nastavi ovako pogoršavati, svakako da ćemo uvesti određeni set mjera koje smo imali i ranije. Na temelju iskustva iz prijašnjih valova, sada ćemo znati puno bolje kad koju mjeru uvesti, koja mjera nam se pokazala kao najbolja – kazala je, između ostalog, dr. Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, gostujući u Vijestima u 7 Hayat televizije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...