CRNA GORA I CRNI BILANS: Ulazak bez ograničenja, dvostruko više aktivnih slučajeva i pet puta više novooboljelih od HRVATSKE

Uprkos alarmantnom rastu broja zaraženih i brzom širenju koronavirusa te pojavi novog delta soja, Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore ne povlače nove poteze u regulisanju ulaska stranih državljana u zemlju.

  • Regija

  • 10. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

U Crnoj Gori ljetnja turistička sezona je u jeku, kao i novi talas koronavirusa. Vlasti ponosno saopštavaju statističke podatke o broju turista koji dolaze na crnogorsko primorje, dok o podacima o broju zaraženih, umrlih i hospitalizovanih ne govori skoro niko. Ako uzmemo za primjer jednu od nama najbližih turističkih destinacija, Hrvatsku, koja takođe ima za cilj uspješnu ljetnju sezonu, primijetićemo drastičnu razliku u broju zaraženih, piše Standard.

Međutim, Hrvatska za razliku od Crne Gore ima određena ograničenja za ulazak u zemlju, pa samim tim i dvostruko manji broj aktivnih slučajeva, te skoro pet puta manji broj novih slučajeva.

U Hrvatskoj su u jučerašnjem presjeku zabilježena 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, a od posljedica infekcije preminula je jedna osoba. U toj državi aktivna su 1.102 slučaja koronavirusa. U Crnoj Gori registrovano je 210 novooboljelih i jedna osoba je preminula. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva iznosi 2.740.

Uprkos alarmantnom rastu broja zaraženih i brzom širenju koronavirusa, te pojavi novog delta soja, Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore, ne povlače nove poteze u regulisanju ulaska stranih državljana u zemlju. A, premijer Zdravko Krivokapić se bez maske i rukavica, rukuje sa turistima koji ulaze u Crnu Goru.

U Crnu Goru i dalje iz Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, država članica Evropske unije i države Izrael, Švajcarska, Moldavija, Norveška i Kazahstan, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, mogu da ulaze bez posjedovanja testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili dokaza da su najmanje sedam 14 dana prije ulaska vakcinisani drugom dozom vakcine, uz poštovanje zdravstvenih mjera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta.

Kada je riječ o Hrvatskoj putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Evropske unije, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora omogućen je ulazak ako posjeduju važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu.

Takođe, osobe koje dolaze iz država koje su na popisu za primjenu posebnih epidemioloških mjera prilikom prelaska granice Republike Hrvatske, a koji objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, obvezne su, zavisno od toga u kojoj je kategoriji država, ispuniti određene zahtjeve poput negativnog PCR testa i slično.

Uzmimo za primjer susjednu Srbiju, za čije državljane je ulazak u Crnu Goru omogućen bez ikakvih ograničenja i uslova.

Državljani Srbije od 1. jula ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a ovi propisi za ulazak biće na snazi najmanje do 15. avgusta, objavljeno je na zvaničnom sajtu Štaba civilne zaštite Hrvatske.

Prema toj odluci, ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obje doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana.

U Hrvatsku mogu da uđu i državljani Srbije koji su preležali kovid-19 u periodu od 11 dana do devet mjeseci prije ulaska u Hrvatsku. Preležana infekcija dokazuje se pozitivnim PCR ili antigenskim testom, a priznaje se i ljekarsko uvjerenje o preležanom kovidu-19.

Građanima Srbije koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o preležanoj infekciji omogućen je ulazak u Hrvatsku ukoliko prilože negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...