TRUMP SE HVATA ZA GLAVU: Američki Senat odobrio Bidenov ogromni infrastrukturni plan, podrška stigla i od...

Ukupna vrijednost doseže 1.200 milijardi dolara, što odgovara BDP-u Španije 2020. ako se uzme u obzir prenamjena druge postojeće javne potrošnje.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

Američki Senat u utorak je velikom većinom glasova odobrio veliki plan ulaganja u infrastrukturu američkog predsjednika Joea Bidena, u vrijednosti od 1.200 milijardi američkih dolara, što je velik uspjeh za demokratskog predsjednika mada zakon još mora proći donji dom.

Taj "historijski" projekt, kako ističe Bijela kuća, usvojen je sa 69 glasova za i 30 protiv, uz potporu više od trećine republikanaca, što je rijetkost u inače krajnje podijeljenom Kongresu.

Prijedlog zakona sada ide u Zastupnički dom, gdje mu je sudbina neizvjesnija, jer su se pojavile nesuglasice unutar uske demokratske većine, između lijevog krila i centrista.

Pregovori će, po svemu sudeći, biti teški, a konačno glasanje u Kongresu moglo bi se dogoditi tek najesen.

Plod rijetkog kompromisa između demokrata i dijela republikanaca, plan ulaganja u infrastrukturu predviđa 550 milijardi dolara nove savezne potrošnje za ceste, mostove, transport, širokopojasni internet te borbu protiv klimatskih promjena. Infrastrukturni plan je glavni prioritet demokratskog predsjednika.

Ukupna vrijednost doseže 1.200 milijardi dolara, što odgovara BDP-u Španije 2020. ako se uzme u obzir prenamjena druge postojeće javne potrošnje.

Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da je taj plan "sramota" i prijeti republikancima koji ga podržavaju.

Senat će se sada posvetiti razmatranju drugog velikog Bidenovog plana, koji predviđa ulaganje 3.500 milijardi dolara u "ljudsku infrastrukturu", za socijalne programe i klimatske promjene.

Plan predviđa velika izdvajanja za obrazovanje, zdravlje, tržište rada i klimu i najveći je od Rosseveltova New Deala iz 1930-ih godina.

Bijela kuća ističe da je riječ o investicijskom planu koji se događa "samo jednom u generaciji" i kojim se žele ispraviti prevelike nepravde u američkoj ekonomiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...