MERKELOVA POZVALA SCHMIDTA I INZKA NA SASTANAK: Poznate su teme razgovora...

Tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 4

Angela Merkel, njemačka kancelarka, primit će u srijedu, 18. augusta, u svom kabinetu Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika, i njegovog prethodnika Valentina Inzka, saznaju "Nezavisne".

Kako je rečeno, tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na pitanje da li je ovaj sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja pristajanja RS da sarađuju sa Schmidtom, kratko je odgovoreno da se radi o sastanku koji je ranije planiran.

Podsjećanja radi, predstavnici RS odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom nakon što je njegov prethodnik Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Osim toga, vlasti u RS tvrde da novi visoki predstavnik nije legalan i legitiman, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti  UN-a.

Schmidt je, prema svemu sudeći, odabrao da ne nastavi Inzkovim putem, već da pokuša stvari rješavati dogovorom i dijalogom unutar BiH, ali to će biti nemoguće ako ne bude bilo mogućnosti da se organizuju susreti i sastanci. Predstavnici međunarodne zajednice stali su iza Schmidta, ali se za sada ponašaju povučeno i odmjereno.

Prema kalendaru kancelarke Merkel, dva dana nakon ovog sastanka ona putuje u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, a očekuje se da će imati susret i s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...