SITUACIJA KLJUČA U AFGANISTANU: Talibani zauzeli još dva grada, SAD izvele zračne udare

Prema izvoru, talibani su uspjeli osvojiti ulaz u četvrti po veličini afganistanski grad prije nego što su ih afganistanske sigurnosne snage potisnule.

  • Svijet

  • 14. Avg. 2021  

  • 2

Talibani su u petak bili nadomak Kabula, i dalje nezaustavljivo napredujući u Afganistanu, odakle mnoge zemlje, među kojima Sjedinjene Američke Države, evakuiraju svoje državljane i diplomate, javlja novinska agencija HINA, prenosi Index.hr.

Prva sastavnica američkih marinaca koja treba osiguravati evakuaciju stigla je u zračnu luku u Kabulu, jednom od rijetkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji.

Pokušavaju vratiti kontrolu u Mazar-i-Sharifu

Afganistanske sigurnosne snage uspjele su potisnuti ofanzivu talibana na Mazar-i-Sharif, koja je započela u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, saznaje CNN od afganistanskog sigurnosnog izvora upućenog u borbe.

Prema izvoru, talibani su uspjeli osvojiti ulaz u četvrti po veličini afganistanski grad prije nego što su ih afganistanske sigurnosne snage potisnule.

Talibani su zatim ponovno uspjeli zauzeti ulaz u grad, a sada afganistanske snage napreduju pokušavajući ih izgurati iz grada.

Prema izvoru, talibani napadaju grad na tri fronta.

Australski vojnici stižu u Kabul

Australski vojnici namjeravaju evakuirati svoje sunarodnjake iz Afganistana, javlja ABC.

Zračne snage mogle bi stići u Kabul sljedećih dana, a evakuacija će biti koordinirana s dolaskom američkih i britanskih trupa.

Smatra se da će evakuirani biti diplomati te carinski i imigracijski dužnosnici. I drugo osoblje koje je radilo s australskim trupama također bi moglo biti evakuirano.

Katar poziva na prekid vatre

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, susreo se sa šefom talibanskog političkog ureda.

"Ministar vanjskih poslova pozvao je talibane na sastanku da odustanu od eskalacije i prekinu vatru", navodi se u saopćenju katarske vlade.

SAD napada avionima na Kandahar

Američke snage izvele su zračne napade na aerodrom u Kandaharu, tvrdi lokalni novinar Bilal Sarwary. Mnoštvo talibanskih boraca ubijeno je, rekao je citirajući sigurnosne izvore i ljekara u lokalnoj bolnici.

Talibani su jučer preuzeli kontrolu nad Kandaharom, drugim po veličini afganistanskim gradom. To je velika nagrada za talibane zbog međunarodne zračne luke te poljoprivredne i industrijske proizvodnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...